Седемнадесетгодишнина от патриаршеската служба на сръбския патриарх Павле



СПЦ

В събота и неделя, 1 и 2 декември 2007 година, се навършват седемнадесет години, откакто на трона на сръбските патриарси бе възведен патриарх Павле. На изборното заседание, състояло се на 1 декември 1990 година в Патриаршеската палата в Белград, Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избира за 44-и патриарх рашко-призренския епископ Павле (Стойчевич), който е интронизиран на 2 декември в катедралната църква.

Патриарх Павле (със светско име Гойко) е роден в деня на Отсичане главата на свети Йоан Кръстител, 11 септември (стар стил) 1914 година в село Кучанци, Славония. Завършва гимназия в Белград, семинария в Сараево и богословски факултет в Белград.

Като изгнаник и бежанец през Втората световна война пребивава в манастира „Света Троица” в Овчар. Преподава вероучение на децата на бежанците.

Приема монашество в манастира „Благовещение” през 1948 година, когато е ръкоположен за йеродякон. От 1949 до 1955 година е брат в манастира Раче, където извършва различни послушания. Ръкоположен е за йеромонах през 1954 година и по същото време става протосингел, а архимандрит – през 1957 година. Заминава на следдипломно обучение в Атина от 1955 до 1957 година. На 29 май 1957 година е избран за рашко-призренски епископ и е хиротонисан  в белградската катедрална църква.

В Рашко-Призренската епархия изгражда нови храмове, обновява старите и разрушените, често пътува, обхожда и служи навсякъде по своята епархия. Занимава се с научна дейност, публикува студии, от време на време чете лекции.

За четиридесет и четвърти сръбски патриарх е избран от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква на 1 декември 1990 година. Интронизиран е в неделя, 2 декември 1990 година в катедралната църква в Белград, а на древния престол на сръбските патриарси, манастира на Ипекската патриаршия, е възведен на 22 май 1994 година.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...