Семинар за учителите по религия се проведе в Сърбия



С благословението на Сремския епископ Василий на 30 януари 2021 г. бе организиран семинар за учителите по религия в Сремско-Карловацката епархия.

Семинарът бе ръководен от протопрезвитер д-р Драгомир Сандо, който е и един от ръководителите по религиозно образование в Сремска епархия.

По време на семинара бяха повдигнати теми като канонизацията на нови светии в Православната църква, монашеството и ролята на манастирите в мисията на Църквата и др.

Лектори на семинара бяха: протопрезвитер д-р Радомир Попович, по темата за канонизацията на светиите в Православната църква; архимандрит Стефан, игумен на Великоремешкия манастир – на тема „Монашеството и ролята на манастирите в мисията на Църквата“; архидякон Радомир Ракич и Милош Гудович, а учителят по английски език Саня Симич де Граф говори за методологическите възможности в съвременното религиозно образование.

Участниците в семинара посетиха Библиотеката на духовната семинария в Карловци, където бяха поздравени от професор Ненад Стоянович от името на ректора прот. Йоан Миланович. Ректорът подари на участниците монография на катедралната църква в Сремски Карловци и училищното списание „Карловацки богослов“.

Благодарение на проекта “Дойдете при мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя” (Мат. 11:28), за който семинарията “Св. Арсений” в Сремски Карловци получи финансова подкрепа от Министерството на културата и информацията, бяха осигурени технически средства, които позволиха работата по дигитализиране на бибилиотеката.

При подреждането на библиотеката са открити книги, датиращи от 18 и 19 век, както и много ръкописни учебници. Някои от тях са: „Въведение в Свещеното писание на Новия Завет“ от Нона Зремски, „Фонетика на руския език“ от Джордже Язич, „Литургия“ на Йован Живкович, „История на християнската църква – част I“, от професор М. Якшич. Херцог Момчило Джухич подари своята лична библиотека на семинарията в Карловци. Настоящият брой книги във фонда на библиотеката е между 25 000 и 35 000 книги.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...