Сесия на Събранието на православните епископи във Франция



Източник:
Orthodoxie

Събранието на православните епископи във Франция (СПЕФ) е провело заседание в сряда, 19 септември. Участвали са председателят митрополит Емануил (Вселенска патриаршия), архиепископ Инокентий (Московска патриаршия), архиепископ Гавриил (Вселенска патриаршия), митрополит Йосиф (Румънска патриаршия) и епископ Лука (Сръбска патриаршия).

Архиереите от СПЕФ са приветствали избора на митрополит Даниил Молдавски начело на Румънската православна църква и са въздали Богу слава за въздигането като предстоятел на един архиерей, известен със своите достойнства в богословски, интелектуален и организационен план, с откритостта и готовността си за диалог.

След това архиепископ Инокентий Корсунски е информирал събранието за приготовленията във връзка с посещението на Негово светейшество руския патриарх Алексий ІІ във Франция от 2 до 4 октомври тази година. Предстоящата визита е била определена като събитие от извънредна важност за всички православни във Франция, още повече че това е първо посещение на руски патриарх в страната. Предвидено е Негово светейшество да се срещне с архиереите от СПЕФ на 3 октомври след обща молитва в църквата „Свети Три светители”. От СПЕФ отчитат това като удобен повод да разяснят на патриарха важността на съвместната работа на епископите от различните юрисдикции в рамките на Събранието, наследило преди десет години Православния междуепископски комитет от 1967 година.

След това архиереите са обсъдили и са дали оценка на пътуването си през юли тази година до Антиохийската патриаршия, което е в рамките на серия от планирани посещения на предстоятелите на православните автокефални Църкви. Те са изказали общата си благодарност за плодотворните разговори с Негово светейшество патриарх Игнатий ІV, който с голямо внимание се е запознал с положението на православните във Франция и в Европейския съюз и е заявил намерението си да сподели с другите предстоятели на православни автокефални Църкви опита на френските си събратя и да подкрепи модела на всеправославно сътрудничество по примера на СПЕФ.

Събранието на православните епископи във Франция, чието намерение е да планира подобни посещения и в бъдеще, е подчертало още веднъж полезността на срещите с православните предстоятели за завързването на диалог, който да позволи осъзнаването на всеправославната идея и насочването към единство в каноничното устройство на православните на Запад.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...