Синодът на РПЦ заплаши еп. Василий Осбърн с низвергване и призова за преговори с Константинопол


Източник: Пресслужба на Московската патриаршия

На своето последно заседание за тази година, което се състоя на 26 декември в Москва, Светият Синод на Руската православна църква разгледа отново случая на епископ Василий Осбърн, бивш администратор на Сурожката епархия на РПЦ, преминал заедно с част от клириците и паството на епархията в юрисдикцията на Вселенската патриаршия.

Синодалните архиереи отбелязаха, че епископ Василий е отказал да се яви пред Синода на РПЦ въпреки трикратната покана да го направи и решиха, че той трябва да бъде съден от архиерейски съд. Според тях той може да бъде низвергнат в съответствие с 15-то правило на Двукратния събор. Заедно с това те заявиха "желанието на Руската православна църква да разреши в дух на мир и братолюбие създалото се положение, тежко за православните жители на Великобритания и помрачаващо взаимните отношения на двете Поместни Църкви" и решиха да отложат по-нататъшното разглеждане на делото на епископ Василий "до завършване на преговорите с представителите на Вселенската патриаршия".

Синодът на РПЦ одобри предложенията на комисията за преговори с Руската задгранична църква за времето и мястото на подписване на "Акта за канонично общение" между двете Църкви и изрази своята благодарност на комисията за нейния труд. Очаква се, че "Актът" ще бъде подписан и ще влезе в сила през първата половина на 2007 г. Той също така реши да канонизира и да включи в събора на руските новомъченици и изповедници през ХХ век десет нови имена, сред които двама епископи, двама свещеници и шестима послушници и монаси, екзекутирани по време на болшевишкия режим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...