Скандал в Гърция с учебниците по Нова история


Светият синод на Еладската Архиепископия и много обществени организации застанаха твърдо срещу новите учебници по Нова история (края на 18 – края на 20 век), въведени от тази учебна година в гръцките гимназии.

Както наблюдават кореспондентите на повечето медии авторите са се попрестарали в положителното представяне на съседите. Премълчани са редица спорни положения със съседните страни, включително и с България. Най-голямо впечатление прави престараването на тема “отношенията с Турция”. Всички са в недоумение от изпускането на цял дял за новомъчениците, дял относно будителското и духовно значение за формирането на съвременната гръцка нация на Православната Църква, пропускат се редица събития, свързани с многобройните въстания на гърците из цялата Отоманска империя, както и геноцидът над арменците и гърците в Мала Азия през Първата Световна война. Кемал Ататюрк – единственият в историята ръководител на успяла национал-социалистическа революция, на чиято съвест тежи смъртта на милиони арменци, гърци, турци от висшите класи на отоманското общество, кюрди, сирийци, грузинци и др., е представен като положителен образ, “довел турския народ до освобождение и прогрес”. Пита се “освобождение от кого?”. Явно – от самия себе си, или от своите по-умни сънародници.

Също така в учебника са пропуснати редица факти и значението за гърците на съпротивата през Втората световна война първо срещу италианците, а после срещу германците. За българския читател може би ще е интересно, че грозните сцени от съвместната ни история с гърците, и то представени единствено от гръцка гледна точка, не са така старателно пропуснати, както проблемните епизоди с турците.

Анализаторите обаче смятат, че до другата учебна година учебникът ще бъде свален от употреба, защото масово е бойкотиран в училищата.

Подробен анализ на съдържанието на учебника можете да видите на страницата на Светия Синод на Атинската архиепископия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...