Скандал с хомосексуален брак между свещеници разтърси Англиканската църква



Евангелски вестник

Двама англикански свещеници-гейове сключиха наскоро брак в лондонската катедрала "Св. Вартоломей Велики". Във връзка с това Лондонският епископ Ричард Чартърс категорично заяви, че Англиканската църква не позволява подобни бракове. Предстои разследване на случая.

 

Хомосексуалните бракове са официално признати в Англия, но църквата няма право да ги благославя. Отец Дъдли, който е ръководил церемонията, казва, че не е било тайна за никого, че ще го направи. Според него, съюзът между двамата свещеници е богоугоден и нормален.

Англиканската църква категорично се противопоставя на хомосексуалните бракове, особено, ако става въпрос за свещеници -гейове. Има вероятност този случай да доведе до разкол в Англиканската църковна общност. "Няма съмнение, че се намираме в много нестабилен период от църковната история", казва секретарят на главния синод към Англиканската църква.

Новините за хомосексуалния брак са пристигнали по време на четиридневния дебат относно свещеничеството на жени в църквата. Те шокирали делегатите на конференцията и провалили плана на дебата.

Англиканската църква се намира в тежък период. Между 22 и 29 юни в Ерусалим ще се проведе Световна англиканска конференция. Основната цел на конференцията е да подготви църквата за бъдещето и да я научи да бъде безкомпромисна в проповядването на Евангелието. Там ще се обсъждат и въпросите относно гей-браковете. Вероятно, ситуацията с двамата свещеници ще предизвика разделение в църквата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...