Слово на Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий за празника на св. св. Кирил и Методий


Събратя архипастири! Всечестни отци, скъпи братя и сестри!

В тези светли дни поздравявам сърдечно всички с пасхалния поздрав: Христос воскресе! Воистину воскресе!

Днес светата Църква слави паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий, просветителите на славянските народи. По традиция през тези дни ние празнуваме Дните на славянската писменост и култура, спомняме си за равноапостолните велики братя, които ни оставиха славянската писменост и азбуката, обединяваща днес славянските народи.

Традицията на празнуването на Деня на славянската писменост по време на празника на св. св. Кирил и Методий никога не е прекъсвала в България. С Божията милост този празник се завърна и в нашата страна. Вече 12 години подред ние отбелязваме празника с кръстно шествие към паметника на светите равноапостолни братя на Славянския площад.

И в другите епархии на Руската църква отбелязват този празник като Ден на славянските народи, като тържество в чест на великите просветители на славянските страни. През тази година в Ханти-Мансийск той ще бъде празнуван в нововъзродения храм на града.

В Москва ежегодната празнична програма се организира от Славянския фонд.

Ние трябва да помним светите равноапостолни братя, които ни проповядваха словото Божие, научиха ни на истините на вярата Христова, оставиха ни славянската азбука. Трябва да отправим думи на благодарност към светите равноапостолни Кирил и Методий пред техния паметник. Днес ние ги молим да обърнат славянските народи към православната вяра, та духовната близост на славянските народи, утвърдена от тях, да се засилва и затвърждава. А славяните да славят своите равноапостолни Учители и като подражават на вярата им, да градят своя жизнен път на основата на заповедите Христови.

Паметникът на Славянския площад в Москва беше един от първите, издигнати в нова Русия в чест на равноапостолните Кирил и Методий и техния просветителски подвиг за славянските народи.

Да отправим нашите молитви пред иконата и паметника на светите Кирил и Методий и да им се помолим да ни утвърдят във вярата с примера и молитвите си, да помогнат на обединяването на славянските народи, просветени от светлината на тяхното учение. Да се помолим!

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...