Специалисти по догматика се срещнаха в Румъния


В Арад, Румъния започна Втория Международен симпозиум по православно догматическо богословие. Събитието е организирано от Международната асоциация на православните догматисти в партньорство с Университета в Арад “Аурел Влайку” и се провежда под наслов “Традиция и догма – какъв вид догматическо богословие предлагаме днес?”

Асоциацията е основана преди две години. Председател е проф. Мишел Ставру от Православния институт Св. Сергий в Парижи и съ-председател проф. Петер Бутенеф. Главен секретар е отец проф. Иоан Тулкан от Богословския факултет в университета Аурел Влайку. Целта на асоциацията е да формира общност на православните богословски факултети и по-специално на преподавателите по догматическо богословие. В практически план членовете си поставят за цел да запазят православното богословие в дух на общение и съборност.

На последната си сесия Асоциацията реши да започне издаването на ново списание – Journal of Orthodox Dogmatic Theology (Журнал за православно догматично богословие), което ще излиза на английски и гръцки три или четири пъти годишно. Управителният съвет на Асоциацията ще изпълнява функцията на издателски съвет на новото издание.

В края на благодарствения молебен, с който започна първият ден на срещата, Негово преосвещенство Тимотей, епископ на Арад, Йенополей, Хълмаджиу и Хунедоарей, се помоли Бог да приеме и благослови работата на присъстващите.

Деканът на Православния богословски факултет в Арад отбеляза, че православното богословие и най-вече православната догматика са дисциплини, които проникват дълбоко в сърцата на съвременните богослови. Идеята на срещата е да се работи заедно и в дълбочина над специфичния начин, по който се изразява Православната догматика.

Водещ на първото заседание беше проф. Петер Бутенеф (Peter Bouteneff) от Православната богословска семинария “Свети Владимир” в Ню Йорк и проф. д-р Щефан Букиу. Доклади бяха представени от проф. Димитриос Целенгидис от Богословския факултет в Солун, проф. Мишел Ставру от “Св. Сергий” в Париж и отец проф. д-р Думитру Попеску от Православния богословски факултет “Патриарх Юстиниян” в Букурещ. Във втория и последен ден, воден от д-р Мишел Ставру и д-р Алексей Фокин от Философския факултет в Москва бяха изнесени доклади от д-р Петер Бутенеф, Светослав Риболов от Богословския факултет в София, проф. д-р Штефан Букиу, д-р Аристотелис Папаниколау от Богословския център Линкълн на Университета Фордам в САЩ и д-р Фади Георге от Богословския факултет Баламанд в Ливан. Всички участници са делегирани представители на съответните образователни институции.

Сръбските участници бойкотираха срещата поради спорове между Сръбската и Румънската църкви.

Организаторите се надяват второто издание на симпозиума да маркира подходите за конкретизиране и изработване на проекти, свързани с православното богословие и в същото време да динамизира богословските проучвания в едно братско академично сътрудничество. | www.ziarullumina.ro и соб. инф.

Превод: Камелия Константинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...