Споразумение за културно сътрудничество между християнството и исляма


gulfnews.com

Споразумение за преодоляване на културното разделение между мюсюлмани и християни беше подписано от Александрийския патриарх и Центъра за култура и наследство "Джума ал Маджид" в Дубай.

Споразумението беше подписано от Джума ал Маджид, ръководител на Центъра, и Александрийския и на цяла Африка патриарх Теодор ІІ на 13 февруари.

"Културният мост между исляма и християнството трябва да служи на цялото човечество. Запазването на културата и книгите е огромна отговорност, която трябва да се носи от всички", каза Джума ал Маджид.

Споразумението предвижда обмен на печатни материали и периодични издания между двете страни. В него се обявява също създаването на лаборатория за цифрова фотография в патриаршията в Александрия от Центъра "Джума ал Маджид".

Центърът ще подпомага патриаршията също при възстановяването на ръкописи, за което той има необходимото оборудване.

Патриархът пристигна в Дубай по покана на Центъра "Джума ал Маджид", за да подпише споразумението.

Патриарх Теодор каза, че библиотеката на Патриаршията се състои от повече от 70 хиляди тома от различни области и тематика, някои от които са древни ръкописи и много стари книги.

Джума ал Маджид и патриарх Теодор ІІ подписват споразумението в Дубай.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...