Спорно решение на египетски съд: християните, приели исляма, не могат пак да станат християни



Източник:
MEMRI

В Египет се породи полемика след процеса на християни, приели исляма и пожелали отново да се върнат към християнството. Те са поискали от министерството на вътрешните работи на Египет да им бъдат издадени официални документи, в които в графата „верска принадлежност” да бъде отбелязано, че са християни.

През април 2007 година египетски съд отхвърли иска на християните, които след приемане на исляма са пожелали отново да се върнат в предишната си вяра. Съдът ги обвини в ислямско вероотстъпничество – престъпление, наказуемо със смърт, според обичайната интерпретация.

Два месеца след решението на съда, обжалването на ищците е било уважено. Върховният съд е поискал от вътрешното министерство в личните карти отново да бъде отбелязана християнската им принадлежност, но е призовал за приемане на нов закон, забраняващ „заиграването” с религията. Ново съдебно решение трябва да бъде произнесено по подобен случай до септември 2007 година.

Висшето религиозно учреждение в Египет подкрепи присъдата на трибунала, заключавайки, че повторната смяна на религията предизвиква безпорядък, представляващ заплаха за стабилността на обществото. Египетската преса публикува статии в подкрепа на подобно мнение, според които не би трябвало да бъде възможна смяната на религията от материални съображения. В знак на протест, представители на християнската общност и организации за правата на човека в Египет се обявиха против дискриминацията и нарушаването на религиозната свобода.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...