Спор между Арменската и Грузинската църкви




Източник:
Nouvelles d’Arménie en ligne

Арменската апостолическа църква е протестирала официално на 10 март срещу създаването на православна грузинска епархия в северната част на Армения.

„Върховният духовен съвет на Арменската апостолическа църква изразява учудването си по повод решението, взето на 6 февруари от Грузинската православна църква за създаване на епархия в северните области на Армения, без да е информирала арменската част”, – се изтъква в съобщение от Ечмиадзин, седалището на главата на Арменската църква.

„Решението изглежда дотолкова по-странно, доколкото новата епархия е създадена на територия, където Грузинската църква няма вярващи”, – се допълва в съобщението.

Говорителят на Арменската църква Ваграм Меликян е напомнил по този повод, че Грузия е отказала да върне на арменците 6 арменски църкви, намиращи се на нейна територия, и да регистрира арменска епархия, „а е предложила да регистрира арменските църкви като акционерни дружества”.

Ереван смята, че арменското малцинство в Грузия възлиза на около 400 хиляди души, живеещи основно в района на Джавахети.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...