СПЦ приема да продължи диалога, пише в отговора до МПЦ



Източник: Утрински весник

След четиримесечно мълчание, Синодът на Сръбската православна църква отговори с писмо на Македонската православна църква, с което приема диалогът да продължи. Сядането на обща маса, както заявява владика от СПЦ, по разбираеми причини пожелал анонимност, не се обуславя от присъствието на архиепископа на ПОА Йоан Вранишковски, но се подчертава, че „сръбската страна смята, че разговорът не е възможен, докато архиепископ Йоан е в затвора”.

Висшето ръководство на Сръбската православна църква не посочва дали разговорите ще се състоят в Сърбия или в Македония, но много вероятно е митрополитите на двете Църкви да се срещнат още през първата половина на май, защото на 14-и следващия месец започва няколкодневното заседание на Събора на СПЦ. Освен това, след съкращаването на затворническото наказание на архиепископ Йоан, той ще бъде на свобода на 1 май, така че единственото условие на СПЦ на практика ще бъде изпълнено.

Писмото, изпратено с благословията и подписа на сръбския патриарх Павле, възстановяващ се в баните в Ковиляча, както е редът, най-вероятно ще се разглежда на първото заседание на Синода на МПЦ, на което тримата владици – Петър, Тимотей и Агатангел, които бяха на официално посещение в Руската православна църква, ще съобщят и за становището на същата във връзка с диалога със СПЦ.

Професор Мирко Джорджевич, известен анализатор на църковните събития в Сърбия, смята, че четиримесечното мълчание е своеобразна църковна дипломация, за да се види какво ще се случи, но същевременно показва, че съзнанието и мненията на хардлайнерите сред владиците в Сръбската православна църква по отношение на МПЦ постепенно се променят. „Дори и онези, които отхвърлят автокефалността и съществуването на МПЦ знаят, че диалогът няма алтернатива и че трябва да се изправят пред действителността”, – смята Джорджевич.
От друга страна, фактът, че в писмото от Синода на СПЦ продължаването на междуцърковните диалози не се обуславя от присъствието и участието на архиепископ Йоан Вранишковски, може да се смята за положителен сигнал. Скорошното освобождаване на владиката от ПОА е било положително оценено и на срещата на македонската църковна делегация  в Московската патриаршия с митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, председател на Отдела за външноцърковни отношения. Както за първи път РПЦ официално съобщава в своя сайт, митрополит Кирил е изразил задоволството си от информацията за освобождаването на архиепископ Йоан Вранишковски и е изтъкнал, че „ с това е отстранена важната пречка пред преговорите за регулиране на статута на Македонската православна църква”. От името на Московската патриаршия митрополит Кирил е изтъкнал, че РПЦ предпочита разговорите между МПЦ и СПЦ да се подновят колкото е възможно по-скоро.

Основната тема на срещата, състояла се по искане на Македонската православна църква, както се съобщава, са били „пътищата за превъзмогване на съществуващата изолация на вярващите в Македония”. Отец Николай Балашов, който е участвал в разговора, е заявил, че „вече 40 години православните македонци нямат канонично общение с останалите православни, от 1967 година, когато едностранно е обявена автокефалната Македонска църква”. Участниците в диалога в Москва са били единодушни, че решението на проблема на МПЦ трябва да бъде постигнато „чрез диалог със Сръбската православна църква, въз основа на църковните канони и зачитайки пастирските нужди на македонските вярващи”. Информациите от Московската патриаршия говорят, че Сръбската православна църква е „информирана за срещата с македонските представители”, тъй като, неофициално, СПЦ открито се противопоставя на каквито и да било наши контакти с другите Православни църкви, особено с влиятелните православни центрове като Москва. Такъв беше случаят и след неотдавнашната среща на македонските владици с вселенския патриарх Вартоломей, след която за първи път, както и сега в Русия, секретарят на Синода на Вселенската патриаршия официално съобщи за посещението на МПЦ, което означава, че промяната на отношението към нашата Църква полека започва да се усеща.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...