Средновековен параклис в Белгия стана православен храм



Orthodoxia.be

В деня на големия празник Рождество на нашия Господ Иисус Христос по плът, православната енория „Св. св. Константин и Елена” в Брюж (Вселенска патриаршия) влезе тържествено в новата си сграда, историческия параклис Sint Joos, в сърцето на Брюж, който беше изцяло обновен за случая.

Тържественото събитие започна с утренята на Рождество Христово и бе последвано от Малък водосвет и Божествената литургия, която чиноначалстваше Негово преосвещенство Атинагор Синопийски, викарен епископ на митрополита на Белгия (Вселенска патриаршия), в съслужение с отец Теофил Пелгримс (Брюксел) и Бернард Пекщадт (председател на брюжката енория). Голям брой вярващи от всички краища на областта бяха пожелали да участват в това историческо събитие. Енорията удостои с присъствието си и атонският монах отец Паисий от Неа Скити, който е на неколкодневно посещение в манастира Зевенкеркен, където в момента се провежда изложба на икони от светогорски зографи.

След края на светата литургия епископ Атинагор взе думата и изтъкна до каква степен никой от онези, които бяха взели участие в учредяването на енорията преди дванадесетина години, не би могъл да си представи навремето подобно положително развитие за толкова кратко време. „Започнахме да служим в този исторически параклис (тогава икуменически параклис на град Брюж), след това се преместихме в съседната сграда, която трябваше да ремонтираме, за да подслоним там малък параклис, и накрая се озовахме тук благодарение на размяната, направена със Сдружението Oecumene Brugge, в резултат на която древният параклис Sint Joos сега е православна църква, а старият ни параклис скоро ще подслони икуменическия параклис. По този повод бе предприет голям проект за пълен ремонт на сградата – в началото фасадата, а в близко бъдеще и целия интериор. Всичко това стана възможно благодарение на пълното сътрудничество между всички заинтересовани инстанции и надзираването и координацията, осъществени от отец Бернард. Епископ Атинагор благодари след това и на отец Теофил Пелгримс за посещението и съслужението му.

Отец Бернард благодари на свой ред на епископ Атинагор, който е в основата на създаването на енорията и помогна за конкретизирането на проекта за нова църква, придружавайки го дори на два пъти до Солун за закупуване на църковната утвар и обзавеждане. Той благодари още на всички, които са му помагали, и най-вече на онези неколцина души, които бяха там до последната минута и подготвиха църквата за събитието.

През февруари 2008 година ще започне първата фаза на изписване на стените на църквата. Освещаването й е предвидено за събота, 24 май 2008 година, и ще бъде извършено от Негово високопреосвещенство митрополит Пантелеймон Белгийски.

Празненството завърши с агапи. Този ден беше повод за голяма радост за всички присъстващи.

Енорията е основана през 1995 година и представлява общност от вярващи от различен произход: гърци, руснаци, украинци, беларуси, сърби, румънци, българи, грузинци, а също и местни жители, приели православната вяра.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...