Среща Бенедект ХVІ – Алексий ІІ: възможна „в близко бъдеще”?



Източник:
Eucharistie Miséricordieuse

Папа Бенедикт ХVІ и руският православен патриарх Алексий ІІ биха могли да се срещнат „в близко бъдеще”, счита „министърът на външните работи” на Ватикана, монсеньор Джовани Лайоло.

Пресслужбата на Светия престол разпространи вчера текстът на интервю, дадено от монсеньор Ладжоло пред румънския ежедневник „Зиуа”, в което прелатът заявява, че е „уверен” в бъдещето на отношенията между Ватикана и Руската православна патриаршия.

„Уверен съм в това. Смятам, че папа Бенедикт ХVІ и патриарх Алексий ще могат да се срещнат в близко бъдеще”, – е заявил монсеньор Лайоло, секретар на Светия престол за междудържавните отношения.

Подобна среща „би била ясен знак за придвижването по дългия и труден път на икуменизма”, – смята той.

Отношенията между Ватикана и Московската патриаршия са трудни заради обвиненията в прозелитизъм, отправени от православната патриаршия към католическата църква. Досега среща между Йоан Павел ІІ и Алексий ІІ не е имало.

Монсеньор Лайоло е подчертал, че отношенията между Ватикана и Московската патриаршия продължават да бъдат трудни поради различията във „визиите” относно „доктринални и исторически факти” и поради „недоразумения (…), свързани с различия в чувствителността и манталитета”. „С малко добра воля от двете страни, те не биха били твърде трудни за надминаване”, – смята той.

Митрополит Кирил, „министър на външните работи” на Московската патриаршия, бе приет на 18 май във Ватикана от папа Бенедикт ХVІ. След края на разговора той изтъкна, че среща между двамата религиозни лидери е желана и от двете страни и трябва да бъде „много добре подготвена”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. gaius_aurelius каза:

    На т. нар „министър на външните работи“ на Ватикана или секретарят на св. престол за връзките с държавите се казва архиепископ Джовани Лайоло (а не Ладжоло).

    почитание