Среща между представители на католическата и православната църква



Източник: www.directionstoorthodoxy.org

Представители на католическата и православната църква ще се срещнат тази в седмица в Рим, за да планират следващите сесии на съвместно създаден комитет по богословие.

Кардинал Уолтър Каспър, президент на Папския съвет за християнско единство, ръководи подготовката за срещата от страна на Ватикана, а от страна на православната църква в разговорите през тази седмица е ангажиран митрополит Йоан Зизулас. Организационният комитет ще формулира темите, които да бъдат обсъдени, както и дневния ред на срещата, на която католически и православни богослови ще възобновят дискусия, която беше прекъсната преди повече от пет години.

Съвместният католико-православен богословски диалог, започнат през 1979 г. по настояване на папа Йоан Павел II и Константинополския патриарх Димитър І, ще събере около 60 учени, в т.ч. по двама представители от всяка от петнайсетте правлославни църкви и 15 представители на католическата църква. Последната среща на комисията се състоя през юли 2000 г. в Балтимор.

На нея разговорите бяха прекратени, тъй като двете страни достигнаха до задънена улица по повод оплаквания за спечелването на нови привърженици на католическата вяра в традиционно православни страни.


През юни 2004 г. папа Йоан Павел II призова за възобновяване на диалога и патриарх Вартоломей I се съгласи. Папа Бенедикт XVI подчерта своята ангажираност в диалога с православните църкви. По време на свое посещение в Истанбул през ноември, делегация на Ватикана обсъди с представители на православната църква плановете за възстановяване на католико-православния панел. Срещите през тази седмица са продължение на тези разговори.

Превод: Детелина Христова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...