Среща на Вселенския патриарх Вартоломей с председателя на Европейската комисия Барозо



Източник: Оrthodoxie.com

На 12 юли вселенският патриарх Вартоломей се е срещнал в Брюксел с председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозо, както и комисаря по разширяването Оли Рен. Тази среща се е състояла веднага след срещата с европейските представители на основните религиозни общности. Патриархът е засегнал някои проблеми на Патриаршията и на православното малцинство в Турция.

По този повод, членовете на Европейския парламент Елмар Брок (председател на Комитета на външните работи), Камиел Ойрлингс (специален пратеник за Турция) и Антониос Тракателис (заместник-председател на Европейския парламент) са направили следната обща декларация:

„Вследствие на нашия разговор с главния преговарящ от страна на Комитета на външните работи А. Бабакан и вследствие на срещата ни с патриарх Вартоломей тази седмица, става ясно, че в Турция свободата на вероизповедание не е напълно гарантирана и неотдавнашния проектозакон за религиозните фондации не съответства на европейските норми.

По този повод отправяме апел към турските власти да поправят тези закони, така че да се даде възможност на религиозните общности в Турция да се ползват от същите права, с които биха се ползвали в страна членка на Европейския съюз. Особено сме загрижени от настоящите мерки на конфискации и продажби на собственост, принадлежаща на религиозни общности. Вследствие на това, ние искаме от турските власти да поставят незабавно край на този процес. Евентуални нови конфискации и продажби на собственост ще навредят сериозно на имиджа на Турция и ще поставят под съмнение поетите от нейна страна ангажименти за едно по-добро съгласуване с европейските ценности. В предишните ни резолюции многократно отправяхме искане да бъде отворена отново Семинарията в Халки. За наше съжаление, обещанието на турските власти все още не е спазено. Затова искаме от турските власти да използват оставащото време преди началото на преговорите за присъединяване, за да направят един значителен жест на добра воля, който ще бъде добре оценен от европейските религиозни общности. Ще настояваме пред Съвета на Европа, който ще се състои на 18 юли, въпросът за правата и равенствата на вероизповеданията да получи по-подобаващо внимание в рамката на преговорите между Европейския съюз и Турция, която трябва да бъде приета”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...