Среща на Движението на православните семинарии в Северна Америка


Източник: Orthodox Church in America

Повече от 60 студенти от пет северноамерикански православни семинарии се срещнаха в манастира и семинарията “Света Троица” в Джорданвил, щата Ню Йорк, САЩ на 9-11 февруари 2007 г. за пролетната среща на Движението на православните семинарии (Orthodox Inter-Seminary Movement).

“Събитието бележи първата среща в 40-годишната история на Движението, която се провежда под свещените сводове на манастира “Света Троица”, каза дякон Стивън Вемък, студент в семинарията “Св. Тихон” в Южен Ханаан, Пенсилвания. “Участниците прекараха три дни в духовен размисъл, общение и делови срещи.”

Ключови моменти бяха участието в богослуженията в манастирския катедрален храм “Света Троица”, обръщението към семинаристите от Негово Високопреосвещенство митрополит Лавър, първойерарх на Руската задгранична църква, подробното запознаване с територията на манастира и семинарията, и изборът на Кевин Мейърс, студент в семинарията “Св. Тихон”, за нов председател на Движението. На студентите също така бе представена мултимедийна презентация на поклонническото пътуване на Движението до семинарията “Св. Герман” в Кодиак, Аляска, и Спрус Айлънд през октомври 2006 г.

Бяха обсъдени също възможностите за създаване на уебсайт на Движението и провеждане на симпозиум върху работата на семинаристите от Движението.

“Ние бяхме особено благодарни на митрополит Лавър, който даде благословението си да проведем срещата в манастира и семинарията “Света Троица”, на братството на манастира и общността на семинарията за тяхното топло гостоприемство, на администрациите на съответните учебни заведения, задето подкрепиха нашето участие в това историческо събитие в живота на православното богословско образование на този континент”, добави дякон Стивън.

Освен студенти от семинариите “Света Троица” и “Св. Тихон” в срещата взеха участие и студенти от семинарията “Св. Владимир” в Крестуд, Ню Йорк, православното богословско училище “Свети Кръст” в Бруклин, Масачузетс, и колежа “Св. Андрей” в Уинипег, Манитоба, Канада. Студентите от семинарията “Св. Герман” в Кодиак, Аляска, не успяха да предприемат трансконтиненталното пътуване, но се надяват да участват в бъдещите срещи.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...