Среща на делегация на СПЦ с върховния представител в Босна и Херцеговина



Източник: Дабар инфо

Делегация на Светия Архиерейски синод на Сръбската православна църква в състав: митрополит Николай Дабробасански, епископ Василий Зворничко-Тузленски и епископ Филарет Милешевски, е посетила на 12 септември в Сараево върховния представител в Босна и Херцеговина Кристиян Шварц-Шилинг.

По време на двучасовия разговор членовете на делегацията на Светия Синод са представили редицата проблеми, с които се сблъсква Сръбската православна църква в Босна и Херцеговина. Те са повдигнали въпроса за неотдавна приетия във Федерация Босна и Херцеговина спорен закон, позволяващ закупуването на национализираните жилища, което поставя Църквата в неблагоприятна ситуация. Владиците са изразили също загриженост поради дългогодишния проблем с връщането на сградата на Семинарията в Сараево и останалите национализирани имоти в Босна и Херцеговина.

След това върховният представител е бил запознат с тежкото положение на свещенството на Сръбската православна църква, което често среща пречки от страна на местните органи на властта при осъществяването на своите права и свободи. Делегацията е изтъкнала как до този момент изостава помощта на хуманитарните и международни организации за обновяването на храмовете, а също и проявата на неразбиране от страна на местните власти, облагащи с ДДС строителните материали, предназначени за ремонтната дейност.

Разговарящите са стигнали до общото заключение, че голяма част от тези проблеми могат да се решат чрез качествен диалог, за което са изразили своята откритост.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...