Среща на Еладския Архиепископ с римокатолически клирици



Източник
: archdiocese.gr

Както бе съобщено днес в официалния сайт на Еладската Архиепископия, вчера 14.02. сто и петдесет млади римокатолически свещеници от Архиепископията на Милано, съпровождани от Кардинал Донисио Тетаманчи са имали среща с Архиепископ Христодул.

При срещата си с тях, Архиепископът е казал, че “ако не убедим нашите народи, че желанието на нашия Господ е да бъдем всички едно, тогава няма да сме завършили нашята мисия в света. Както знаете, богословският диалог премина през много трудности и бе прекъснат през 1990 година. Днес обаче Православните Църкви решиха да възобновят диалога и първата крачка вече е направена. Молим се на Бога да благослови нашите усилия, за да бъде плодотворен този диалог. Но не храним никакви илюзии. Пътят който сме начертали не е лесен, но Божията воля е да осъществим тези взаимни контакти, така че да се срещнем на едно общо място. Православната Църква е отбелязвала, че това общо място е общата ни вяра от първите осем века. Ако имахме смелостта да се върнем всички на тази обща основа, сега автоматично щяхме да имаме и единство във вярата. В тази насока работим – и вие като Римокатолическа Църква, и ние Православните. Взаимните посещения през последните години, благодарение на отварянето на Еладската Църква към Римокатолическата ни убедиха, че съществува общо желание за единство на християните”.

Архиепископът покани римокатолическите свещеници да се запознаят със съкровищата с които Гърция разполага, каквито са нашето Предание, мощите на нашите светци, и култът на Църквата. “До сега Православната Църква не се е поддала на изкушението на секуларизацията, така че да тича след света и да се откаже от традициите си”. Накрая Архиепископът изпрати поздрави към Папа Бенедикт ХVІ и “решението ни да осъществим през настоящата година, отдавна отлаганото ни посещение в Рим”.

От своя страна, Кардинал Донисио Тетаманчи изрази радостта и удовлетворението си от посещението при Архиепископа, като изтъкна значението на сътрудничеството между двете Църкви, на фона на предизвикателствата на новото време, в посока на разпространяването на християнското свидетелство в един глобализиран свят и в едно общество, което е застрашено от секуларизацията. След като кардиналът поиска извинение за греховете на католиците, които те са извършили против православните, спомена за смисъла от посещението на Папа Йоан Павел ІІ в Атина през 2001 година. Той изрази и желание за побратимяване на Архиепископията на Милано с Атинската Архиепископия.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...