Среща на патриарх Алексий и премиера Сергей Станишев



Източник: Седмица

На 8 май в патриаршеската резиденция в Свято-Даниловския манастир в Москва Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Алексий прие правителствена делегация на България начело с министър-председателя Сергей Станишев.

От българска страна присъстваха министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, министърът на културата проф. Стефан Данаилов, извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Пламен Грозданов, Ловчанският митрополит Гавриил, архимандрит Игнатий, представител на Негово светейшество патриарх Максим в Москва, депутатът Петър Кънев, председател на парламентарната група за приятелски връзки с Русия, депутатката Мая Манолова, секретарят по външнополитически въпроси на президента на България Емил Вълев и други.

От страна на Руската православна църква в срещата участваха заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин, секретарят по междуправославни връзки на Отдела протойерей Николай Балашов, наместникът на Свято-Даниловския манастир архимандрит Алексий, президентът на Международния фонд за единство на православните народи проф. В. А. Алексеев.

В края на беседата Негово светейшество патриарх Алексий покани българската делегация да посети Кръстовия храм в чест на всички светии, просияли в Русия.

Слово на Негово светейшество патриарх Алексий на срещата с българския министър-председател Сергей Станишев

Нашата среща става в навечерието на един велик празник за народа на Русия — деня на Победата. На този ден Руската православна църква прави молитвен помен за воините, паднали на полетата на Великата отечествена война.

Радостно ни е да видим, че българският народ и държава свято почитат паметта както на онези руски воини, които през XIX век дадоха живота си за свободата на България, така и на онези наши сънародници, които легнаха в българската земя в годините на Втората световна война.

Посветените им паметници се поддържат в изряден вид. Ние с дълбоко уважение и благодарност се отнасяме към факта, че в България грижовно се пазят паметниците на руските воини, проляли кръвта си за свободата на българския народ. За съжаление днес не във всички страни държавните власти проявяват такова достойно отношение към паметта на хората, освободили Европа от човеконенавистния фашизъм.

Встъпването на България в Европейския съюз предоставя нови възможности за развитието на българския народ. Европейският съюз обединява множество различни народи и трябва да бъде не само икономическо обединение, но и равноправен съюз на културите. Мисля, че бъдещето на ЕС ще зависи от това доколко той ще успее да запази грижливото отношение към всички национални, културни и, разбира се, религиозни традиции на народите, които го съставляват. Надяваме се, что близката ни по дух България, където мнозинството от населението (87 %) е православно, ще се изяви в ЕС като носителка и пазителка на богатството на православната култура. Та нали в условията на глобализацията, една от формите на която е европейската интеграция, е толкова важно да останете верни на самите себе си и да не се «изгубите» на културната карта на света.

Мисля, че за запазването на религиозната и културната самобитност спомага, разбира се, и общението с едноверните братя. И затова ни радва, че между нашите родствени славянски страни се поддържат тесни връзки – както църковни, така и на високо държавно ниво. През септември миналата година при участието на твърде представителна българска делегация ние тържествено отпразнувахме 600-годишнината от смъртта на Московския митрополит Киприян, българин по род. Този юбилей стана едно от най-паметните събития на отминалата година. Приятно ми е да отбележа, че именно с тържествените мероприятия в чест на светителя Киприян започна своята дипломатическа мисия в Москва сегашният посланик на България в Русия г-н Пламен Грозданов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...