Сръбската и Полската православна църква отказаха да признаят действията на Константинопол



Сръбската и Полската православни църкви забраниха на своите клирици да влизат в евхаристийно общение с украинските разколници, “възстановени” в своите санове от Константинополската патриаршия, се казва в съобщения на официалните им сайтове.

Архиерейският събор на Полската православна църква отказва да признае решението на Фенер за възстановяване на евхаристийното общение с “духовенството” на тъй наречените Киевска патриаршия и УАПЦ. За това се говори в изявление на събора, публикувано на 16 ноември на официалния сайт на Полската църква.

“Светейшият Архиерейски събор забранява на свещениците на Полската православна църква да влизат в литургични и молитвени контакти с “духовенството” на тъй наречената “Киевска патриаршия” и тъй наречената “Украинска автокефална православна църква”, извършили в миналото много злини”, се казва в изявлението на събора.

Според мнението на събора лица, лишени от епископски и свещенически сан, не могат да бъдат лидери в процеса на установяване на църковен мир в Украйна, а техните действия могат само до доведат до още по-голям хаос.

“Само спазването на догматичните и каноничните норми на Църквата и запазването на вековните традиции ще защити Православието от тежки църковни последици в международен мащаб. Полската автокефална православна църква отправя горещи молитви за единство на Светата Православна църква и за мир в Украинската православна църква”, се казва в документа.

Съборът призова за свикване на Всеправославен събор, който да намери решение на украинския църковен въпрос “в дух на евангелска любов, смирение, взаиморазбиране и взаимоуважение при спазване на каноните”.

На 12 юни т.г. с подобно решение излезе и Архиерейският събор на Сръбската православна църква. 

“Съборът преди всичко със съжаление констатира, че Константинополската патриаршия прие едно канонически необосновано решение да реабилитира и признае за епископи двамата водачи на разколническите групировки в Украйна Филарет Денисенко и Макарий Малетич заедно с техния епископат и духовенство, първият от които преди време беше лишен от сан, а след това изключен от църковно общение и предаден на анатема, а другият лишен от апостолска приемственост, бидейки духовен наследник на сектата на т. нар. самосвяти. По тези причини Светият Архиерейски Събор разглежда това решение на Константинополския Синод като незадължително за Сръбската Православна Църква”, се казва в изявлението на събора, публикувано на сайта на СПЦ.

Архиерейският събор на Сръбската православна църква заяви, че не признава гореспоменатите лица и техните последователи като епископи и клирици и следователно няма да влиза в литургично и канонично общение с тях и техните поддръжници. Той призова Константинопол и всички Поместни Православни църкви да свикат Всеправославен събор, за да бъде обсъден въпросът за предоставянето на автокефалия изобщо и в частност на украинската автокефалия.

По-рано Константинополската патриаршия заяви, че възстановява разколниците Филарет Денисенко (анатемосан през 1990 г. от Руската православна църква) и Макарий Малетич и техните последователи в църковните им санове. Планира се свикване на “обединителен събор” на двете разколнически групировки. Те трябва да се слеят в една обща “Украинска поместна църква”, която ще получи автокефалия от Фенер. Действията на Фенер са едностранни и не са съгласувани с другите православни патриаршии. | spzh.news, spc.rs

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...