Сръбската православна църква е загрижена за събитията в Косовска Митровица



Благовест-Инфо

Епархийският съвет на Белградско-Карловашката архиепископия на СПЦ изрази тревога за бъдещето на неалбанското население на Косово и Метохия, съобщава официалният сайт на СПЦ. Заседанието на съвета се е състояло на 18 март в сградата на Патриаршията в Белград под председателството на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, който по решение на Синода на СПЦ помага на болния патриарх Павле в управлението на архиепископията.

Духовниците от епархията изразиха загриженост за събитията през последните дни в Косовска Митровица и отприщилата се в деня на годишнината на погромите срещу сърбите в Косово през 2004 г. нова вълна на насилие в областта. Във връзка с това те поставиха въпроса: на какво бъдеще могат да се надяват хората, непринадлежащи към албанския етнос, които живеят в самопровъзгласената нова държава, щом от самия момент на възникването й всички неалбанци са подложени на преследвания?

По-рано СПЦ заяви, че е прекратила всички контакти с албанските власти в Косово, мисията на Евросъюза и действащите в автономията представители на страните, признали самопровъзгласената независимост на Прищина. Разпореждането за това е направено от духовния лидер на косовските сърби Артемий Рашко-Призренски.

На свещенослужителите е забранено да влизат в контакт с представителите на въпросните международни организации и държавни институции, а нарушителите ще понесат "строго наказание", съобщава "NEWSru.com", позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Църквата в Сърбия е отделена от държавата, но православното духовенство традиционно се придържа към патриотични позиции, проявяващи се с особена сила по отношение на Косово, смятано за огнище на държавността, вярата и културата на сръбския народ.

Заедно с това правителството на Сърбия заяви, че ще продължава и занапред да оказва материална помощ на Рашко-Призренската епархия на СПЦ в Косово и Метохия. Договореността за това е била достигната по време на срещата на сръбския министър по въпросите на религията Радомир Наумов и Рашко-Призренския епископ Артемий в манастира Грачаница в околностите на Прищина, съобщава "Интерфакс".

На нея е било решено, че сръбските власти ще плащат заплатите на православните свещеници в Косово и ще финансират възстановяването на храмовете, разрушени по време на албанските погроми. Писмената спогодба между епархията и сръбската държава, публикувана от официалния сайт на СПЦ, предвижда също, че група юристи ще работи върху изготвянето на "обвинителни актове по отношение на всички, които са виновни за разрушаването на православните храмове в Косово, започвайки от 1999 г.".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...