Сръбската православна църква със становище по законопроект за еднополовите партньорства



Архиерейският събор на Сръбската православна църква изрази официалната си позиция относно законопроекта за еднополовите партньорства, който е в процес на подготовка.

В официалното изявление, публикувано на 25 март 2021 г., се казва:

„Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква, в определения срок, представи на правителството на Сърбия своето становище по предложението за закон за еднополовите съюзи.

Според Сръбската православна църква законопроектът е неприемлив, тъй като по-голямата част от предложените разпоредби са в противоречие с Евангелието, вековния опит и практика на Църквата, върху които са основани моралните и духовни ценности както на сръбския народ, така и на цялата европейска цивилизация.

Недопустимо е да се приравняват еднополовите съюзи с брака и семейството, както е посочено в законопроекта, тъй като по този начин брачният съюз се дискриминира като християнска и защитена от закона ценност.

Църквата се отнася с уважение към свободата, която Бог ни е дал, и разбира желанието на хората да изразяват свободната си воля по различни начини.

Архиерейският събор не оспорва, че е необходимо гражданите, които споменатият законопроект касае, свободно да упражняват определени лични, имуществени и други права, но изтъква, че в Република Сърбия това трябва се осъществява изцяло по административен път, без вмешателство в семейното законодателство.

Сръбската православна църква подчертава, че приема и подкрепя диалога като единствен и необходим начин за намиране на решение по въпроси от обществено значение, и по-специално по този въпрос, който предизвика голямо безпокойство в обществото.

Архиерейският събор изразява надежда, че аргументите на Сръбската православна църква по този въпрос ще бъдат взети под внимание.“

Проектозаконът, който скоро може да бъде внесен в парламента, предвижда уреждане на редица имуществени и правни въпроси между ЛГБТ партньорите. В същото време официално се съобщава, че това няма да означава пряко признаване на еднополовите бракове за законни. Подготовката на този закон вече предизвика сериозно безпокойство и разделение в сръбското общество, което е доминирано от традиционния възглед за брака.

Целия текст на становището може да видите тук

 

Източник: pravoslavie.ru

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...