Сръбската църква призова властите на Македония да освободят архиепископ Йоан




Белград, 16 октомври. Съборът на Сръбската православна църква, който се състоя в Белград, призова властите на Македония да освободят главата на Охридската архиепископия Йоан Вранишковски.

"Съборът призовава съдебните власти на Македония да разгледат отново и без да се ръководят от устни инструкции "отгоре" делото на архиепископ Йоан, да го освободят от незаслуженото наказание и да узаконят дейността на Охридската архиепископия", се казва в съобщение на Сръбската църква, предадено в понеделник на руската агенция Интерфакс.

Според сръбските архиереи това би било цивилизовано и демократично решение, израз на добра воля и стремеж за решаване на църковния спор по пътя на диалога, "без влиянието на извънцърковни фактори".

Владика Йоан се яви доброволно през август, за да изтърпи наказанието си в скопския затвор Идризово. Той е осъден на една година затвор по обвинение в укриване на църковни средства по времето, когато е бил митрополит Велешки в състава на непризнатата от СПЦ Македонска православна църква.

Присъдата беше огласена през март тази година, но изпълнението й беше отсрочено поради болестта на архиепископ Йоан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...