Сръбският патриарх е с опасност за живота



Източник: БГНЕС

Сръбският патриарх Павле преживя през нощта срещу неделя най-тежката си досега здравословна криза, пише на Интернет страницата си сръбският вестник „Блиц”. Вчера е отбелязано известно подобрение, но вечерта положението отново се е влошило. Главата на Сръбската православна църква е в тежко общо състояние и има опасност за живота му.

Прогнозите не са добри и частично са свързани с възрастта му, а от друга страна патриархът има емболия на белите дробове и отслабен сърдечен мускул, твърди източник на „Блиц” от Военномедицинската академия. Патриархът не е на апарати, но засега няма изгледи скоро да бъде изписан от болницата.

От Патриаршията казват, че здравословното състояние на Негово светейшество е непроменено. „Слава Богу, състоянието на патриарха е стабилно”, казаха от Патриаршията и допълниха, че в събота както обикновено неговият помощник Черногорско-приморският митрополит Амфилохие го е причастил. От Патриаршията се надяват патриархът да оздравее.

Главата на Сръбската православна църква е на лечение във Военномедицинската академия от 12 дни. От Патриаршията казват, че патриархът сътрудничи на лекарите, в съзнание е, приема храна, не е на апарати и слабостта е настъпила в резултат на неговите 93 години. Надяват се, че патриархът ще преодолее кризата и ще се появи пред народа до Коледа. От Патриаршията твърдят, че патриархът не е на инфузия. Той продължава да се придържа към своя строг режим на хранене, който смятат, че има най-голяма заслуга за дълголетието му. Патриархът иначе сам си приготвя храната, която през цялата година е постна, обикновено зеленчуци на вода, само за празници готви с малко олио, рядко яде малко риба, а месо – никога. Любимата му напитка и храна са сок от домати и коприва, а когато не е пост – млечните храни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...