Сръбският патриарх Павле подаде оставката си


Сръбските медии разпространиха новината, че Негово светейшество патриарх Павле е подал оставката си пред Синода на Сръбската църква. 94-годишният сръбски патриарх, който е един от най-уважаваните духовници в целия православен свят, страда от влошено здравославно състояние и вече почти година се намира под грижите на лекарите на белградската Военно-медицинска академия. Публикуваме официалното съобщение на Архиерейския Синод на СПЦ.

Съобщение за медиите на Архиерейския Синод на СПЦ

Светият Архиерейски Синод на Сръбската православна църква, който заседава днес в Патриаршеския дворец в Белград, съобщава, че Негово светейшество сръбският патриарх Павле въз основа на чл. 111 от Устава на СПЦ е подал молба, в която предвид влошеното си здраве и немощ моли Светия Архиерейски Събор, който ще се събере на своето редовно заседание на 11 ноември 2008 г., да одобри оттеглянето му от активно служение.

Светият Архиерейски Синод е предал тази молба на Негово светейшество патриарх Павле на вниманието на Светия Архиерейски Събор, както се полага според Устава.

Белград, 24.10.2008 г.

Превод: Андрей Романов

Повече за Негово светейшество патриарх Павле виж от интервюто с него тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...