Сръбският патриарх Павле разговаря с Марти Ахтисаари



Източник: Информационна служба на СПЦ

Негово светейшество сръбският патриарх Павле, заедно с други църковни представители, е приел в петък специалния пратеник на Генералния секретар на ООН за преговорите за бъдещия статут на Косово и Метохия Марти Ахтисаари. Патриархът е разказал на госта си, че е бил епископ в провинцията в продължение на 34 години и е наясно с тамошните условия. Пратеникът на ООН е бил запознат също с небивалото в днешно време прогонване на около 250 хиляди православни сърби и членове на етнически малцинства и с разрушаването на около 115 църкви и манастири от 1999 година, откакто южната сръбска област е под защитата на международните сили.

Патриархът е подчертал, че това е най-голямото етническо прочистване, извършено „в мирно време” в цялата съвременна история на света. „Сега се надяваме, че международната общност, заедно със сърбите и албанците, ще направи всичко необходимо да се върне най-сетне мирът в Косово и Метохия. Важно е господин Ахтисаари да се запознае на място с истинското състояние на нещата и с тази цел да разговаря с албанците, сърбите и представителите на малцинствените общности”, е заявил патриархът и е допълнил: „Молим се на Бога за мир и затова, случилото се на нас да не се случва на никой друг народ по света. Молим се на Бога за мир, правда и свобода за всички – сърби, албанци – еднакво за всички. Надяваме се и Вие да сте тук като човек на добрата воля, който да помогне да се установи мирът, правдата и свободата”.

Марти Ахтисаари е запознал патриарха и другите представители на СПЦ с подробности около възложения му мандат за водене на преговори за бъдещия статут на Косово и Метохия, с осъществените досега разговори с албанските водачи и срещата си с Липлянския епископ Теодосий в манастира Дечани, който го е информирал лично за тежките условия на живот на местните сърби и църковните и монашески общности, чиято свобода на движение е ограничена от военния режим, под който живеят. Представителят на ООН е подчертал: „Моето впечатление е, че манастирът Дечани е място, което е успяло да преживее. Единствения положителен пример в сегашната ситуация. Желанието и инструкциите на генералния секретар на Обединените нации, както и на страните, ангажирани в Контактната група, са да се осигури защитата на всички общности и културни наследства. В това виждам и големия принос, който трябва да покаже Сръбската православна църква и лично Вие, предвид огромното влияние, което имате върху народа. Посещенията в Прищина и Белград и проведените разговори са първият ни опит да влезем в крак с проблемите”.

Присъстващият на срещата черногорски митрополит Амфилохий е запознал Ахтисаари с цялата трагична история на сръбската област, още от времената на османското владичество, след това по време на Втората световна война и комунистическото управление, когато от Косово и Метохия са били изселени около 400 хиляди местни жители. „Подпалването на Ипекската патриаршия през 1981 година бележи новото разбуждане на албанския шовинизъм и намеренията за етническото прочистване на Косово и Метохия”, е изтъкнал митрополит Амфилохий. „Ако Косово и Метохия станат независими, няма никакво съмнение, че със сърбите и древната християнска култура ще се случи катастрофа, подобна на катастрофата, сполетяла гърците и тяхната култура в Мала Азия след Първата световна война. Затова задачата ви никак не е лека. Ясно, е че международните сили не могат да останат вечно в този район, но международната общност трябва да намери начин изгнаниците да се върнат по домовете си. Връщането на бежанците не е само въпрос на осигуряване на основните човешки права и хуманността, но и условие за оцеляване на светините”.

На края на срещата, патриарх Павле е връчил на представителя на ООН текста на Обръщението на Светия Синод по повод разговорите за статута на Косово и Метохия и Меморандума за Косово и Метохия, както и официални документи и становища на Сръбската православна църква по този въпрос.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...