Сръбският Синод отстрани епископ Артемий от Рашко-Призренската епархия



altСинодът на Сръбската православна църква временно освободи епископ Артемий, духовен водач на православните християни в Косово, от задълженията му до момента, в който не се изясни окончателно въпросът за отговорността му за финансовата ситуация в Рашко-Призренската епархия.  

Администратор на епархията стана временно Захумско-Херцеговският епископ Атанасий.

Синодът заяви, че ще поиска разследване на поведението на лица от обкръжението на владика Артемий, които носят най-голяма вина за финансовите злоупотреби в епархията.

Според Associated Press по времето на епископ Артемий в епархията е имало злоупотреби с миллионни суми църковни и държавни средства. Подробности по въпроса не се съобщават. Говорителят на Синода на СПЦ заяви само, че владика Артемий не е съумял да контролира „проблематичните“ финансови операции.

Епископ Артемий е известен със своите подчертано патриотични и антизападни възгледи. В частност, той нареди прекратяването на всички контакти с албанските власти в Косово и мисията на Европейския съюз, когато Косово провъзгласи едностранно своята независимост от Сърбия през 2008 г. Наблюдателите отбелязват, че точно от този момент срещу него започнаха обвиненията за злоупотреби със суми от дарения и държавно финансиране.

По времето, докато Синодът заседаваше в Белград, пред сградата му се събра тълпа от няколкостотин привърженици на владиката, включително свещеници от Косово. След публичното обявяване на решението на Синода владика Артемий помоли събралите се да се разотидат.

Както предава радио “Косово и Метохия”, след решението за временното отстраняване на владика Артемий в неделя вечер пред резиденцията му в манастира Грачаница са станали сблъсъци между привържениците на владиката и войници на КФОР.

„Противниците на решението на Сръбската православна църква се опитаха днес след пристигането на новия администратор епископ Атанасий да влязат в манастира Грачаница, за да защитят отстранения владика“, се казва в съобщението на радиостанцията. След няколко неуспешни опита да проникнат в манастира, около 20 души от тях са нападнали монасите, лоялни към решението на Синода, и пред централния вход на манастира е станало сбиване.

Начело на нападателите са били монаси от манастира Црна Река, в който владика Артемий е прекарал 13 години.

Опит за разтърваване на привържениците и противниците на владиката е направила косовската полиция и войниците на международните сили КФОР, разположени в Косово след войната през 1998-1999 г. по решение на Съвета за сигурност на ООН.

„Войниците на КФОР повалиха неколцина монаси на земята“, съобщава радиостанцията, отбелязвайки, че няма сведения някой от участниците в инцидента да е бил ранен.

„След сблъсъка група от привърженици на Артемий нахлу в манастира през страничния вход. Монасите бяха посрещнати от епископ Артемий“, твърди по-нататък радио „Косово и Метохия“. След това монасите стояли около час в двора на манастира с портрети на Артемий в ръце.

През това време в двора на манастира се събрала многобройна тълпа от хора, най-вече представители на сръбските патриотични организации „Образ“ и „Движение 1389“. Някои от представителите на тези организации пристигнали заедно с монасите.

Йеромонах Наум от пресслужбата на епископ Артемий нарече станалото „позор за Сръбската православна църква“. „Силите на КФОР затвориха портите на манастира и не позволиха на монасите и вярващите да влязат и да получат благословение от своя епископ“.

„За съжаление, в това участваха и дечански монаси (от манастира Високи Дечани), и така се стигна до физически конфликт. Това е позорно и недопустимо, и трябва да се знае от хората“, каза отец Наум.

Към 16.30 ч. местно време (14.30 българско време) монасите от Црна Река започнали да се разотиват. След това си заминали и останалите.

В момента ситуацията в манастира Грачаница е спокойна.

Грачаница е най-известният православен манастир в Косово. Намира се в сръбския анклав Грачаница близо до Прищина. Основан е през 1315 г. Манастирът е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, а също и в списъка на световните културни ценности, заплашени от унищожение.

След края на войната в Косово 1998-1999 г. Рашко-Призренският епископ Артемий пренесе своето седалище от Призрен (югозападно Косово) в Грачаница. Манастирът е охраняван от шведския батальон на КФОР.

Епископ Артемий (Радосавлевич) е роден 15 януари 1935 г. в село Лелич, Валевско. Слез завършване на Богословския факултет в Белград записва докторантура в Атина, където успешно защитава докторат на тема „Тайната на спасението според св. Максим Изповедник“. След това се оттегля в манастира „Црна Река“ („Черна Река“), разположен недалеч от гр. Нови Пазар. Там прекарва 13 години. През май 1991 г. е избран за епископ Рашко-Призренски. След оттеглянето на сръбските власти от Косово през 1999 г. владика Артемий стана неформалният лидер на сърбите в Косово. | РИА „Новости“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...