Сръбски министър ще моли Черна гора за епископ Филарет, владиката заплашва с гладна стачка



Източници: СОЗ, Милешевски манастир

Сръбският министър на вероизповеданията Радомир Наумов заяви преди дни, че Белград ще направи всичко възможно да осигури допускането на милешевския епископ Филарет в Черна гора и че това ще бъде постигнато „не със сила, а с апели и молби”. Министър Наумов е убеден, че съществува начин проблемът да бъде решен.

Миналата седмица, в писмо до черногорския министър на вътрешните работи Юсуф Каламперович, верският министър на Сърбия изрази разочарованието си от „очевидната застрашеност и ограничаването на длъжностните права” на епископ Филарет и на „верските права и свободи на определен брой православни свещеници и граждани на Черна гора”. „Натъжени сме и сме разочаровани, че подобен недоброжелателен жест първа и единствена направи братската и приятелска Черна гора”, се казва в писмото на министър Наумов.

От своя страна преди два дена владиката Филарет също изпрати обръщение до черногорския вътрешен министър, в което протестира срещу полицейските мерки спрямо него. Епископът нарича действията на черногорската полиция „нечуван в най-новата история на Европа акт на беззаконие” и ги определя като „най-безогледно потъпкване” на основните му човешки права – свободата на вероизповедание, на придвижване и на обществено богослужение в качеството му на милешевски епископ на СПЦ. В писмото се изтъква, че епископът изобщо не е бил информиран за отнемането на правото му да посещава частта от неговата епархия, намираща се на територията на Черна гора, както и че не му е била предоставена възможността да обжалва решението на черногорските власти.

На 8 юли тази година граничните служби на Черна гора не допуснаха владиката Филарет в страната, а на 2 август полицията го конвоира до границата със Сърбия след като епископ Филарет отслужи литургия в град Плевля. Черногорският премиер Желко Щуранович обясни, че милешевският епископ не е бил допуснат на територията на страната, защото името му фигурира в списъка на Хагския трибунал с лица, заподозрени в укриването на обвинени във военни престъпления.

На 10 август обаче сръбските новинарски агенции цитираха изявлението на съветника на главния прокурор на ООН за военни престъпления Карла дел Понте – Антон Никифоров, че ако Черна гора допусне влизането на епископ Филарет, то това няма да породи никакви правни последици за държавата, и че Хагският трибунал няма да се намесва в решението на властите дали да допуснат епископа да извършва богослужения в черногорските храмове.

В светлината на това изявление епископ Филарет изтълкува претекста на черногорската полиция да забрани престоя му в страната като „перфиден опит да се осуети дейността на Сръбската православна църква на територията на Черна гора”.

В писмото до черногорския вътрешен министър архиереят обявява датата на следващото си посещение в черногорската част на епархията си – 28 август, Успение Богородично (ст. ст.). В случай че отново му бъде отказано влизане в Черна гора, Филарет Милешевски заплашва, че ще започне гладна стачка на самия граничен пункт Ранче и че ще информира за всичко сръбските и международните медии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...