ССЦ иска от Израел да признае Теофил ІІІ като Йерусалимски патриарх



Източник: ССЦ

„Световният съвет на църквите (ССЦ) иска Негово светейшество патриарх Теофил ІІІ да бъде признат незабавно и безусловно от израелското правителство в качеството му на примат на Йерусалимската православна църква”, се казва в писмото на пастор Самуел Кобия, генерален секретар на ССЦ, изпратено до израелския премиер Ехуд Олмерт на 29 септември 2006 година.

Съгласно споразумения, които датират отдавна, изборът на Йерусалимския патриарх, предстоятел на най-старата и най-голяма църква в Светите земи, е одобрен от израелските, йорданските и палестинските власти. Въпреки това, властите в Израел отказват да признаят валидността на избора от август 2005 година на предстоятеля на най-значимата църква в Светите земи, членка на ССЦ, като по този начин възпрепятстват нормалното изпълнение на функциите й.

Определяйки отказа като „необоснована отсрочка”, генералният секретар на ССЦ изказва съжаление, че Израел продължава да признава предишния патриарх Ириней, „освободен от функциите си съгласно установения ред”, което, както той подчертава, „е пренебрежение към мерките, взети от легитимните религиозни представители” на Йерусалимската църква.

По време на септемврийската си сесия Централният комитет на ССЦ поиска от генералния секретар да се застъпи пред израелското правителство по повод тази афера.

„Искам да завърша писмото си със забележката, че подобаващо изразените знаци на уважение към религията правят чест на управляващите, където и да е това. Това се отнася най-вече до разделения Йерусалим и до общностите, които навсякъде по света са насочили погледа си към този град с вяра и надежда”, завършва пастор Кобия.

Писмото на пастор Самуел Кобия до премиера на Израел ( на английски език) е достъпно оттук.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...