Становище на православните епископи на Франция по повод нов проектозакон за имиграцията



Източници: Orthodoxie,
EOREO

Във връзка с новия проектозакон за имиграцията, който се разглежда тези дни във Френския парламент, Събранието на православните епископи във Франция (СПЕФ) публикува декларация, в която изразява загрижеността си заради част от клаузите в него. Оценката на архиереите е, че бъдещият закон ще направи още по-трудни условията за събиране на разделените семейства на имигрантите.

Православната общност във Франция, произхождаща от различни имиграционни вълни през последните осемдесет години, е чувствителна към проблема на събирането на семействата – фактор от първостепенно значение за интегриране на имигрантите в обществото. Освен това, от СПЕФ оценяват, че лицата в неравностойно положение, намерили убежище в страната, чието положение и без това е твърде несигурно, могат да се окажат със засегнато лично достойнство и накърнени човешки права.

Причината за безпокойството на френските православни архиереи е едно от предложенията, чието включване в закона се обсъжда от народните представители. Според вносителите му трябва бъде изискван генетичен тест за имигрантите, чиито документи за гражданско състояние не могат да бъдат приети за достоверни. Мярката се отнася предимно за страните от третия свят, издаващи служебни документи, чиято автентичност не може да бъде доказана.

В апела към френската държава, който отправят от СПЕФ, се казва, че всеки чужденец трябва да бъде приеман по образа на Самия Христос и че основните християнски ценности като толерантността, закрилата на немощните и зачитането на човешкото достойнство трябва да бъдат спазвани с внимание и усърдие.

От канцеларията на Корсунска епархия (Руска православна църква в Западна Европа) са съобщили, че митрополит Инокентий Корсунски не се е присъединил към декларацията на СПЕФ, но че се молят на Господа „за справедлив и бърз изход на обществените дебати по този въпрос в интерес на държавата и на френския народ, на които Руската православна църква ще остане завинаги признателна за тяхното гостоприемство”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...