Старците Паисий (Олару) и Дионисий (Игнат) може да бъдат канонизирани от Румънската православна църква



На 30 юли бяха обявени имената на двама свети старци, чието канонизиране през 2025 г. ще бъде разгледано от Румънската православна църква.

╔༻༺╗

╚༻༺╝

Според изявлението, направено от Негово Високопреосвещенство митрополит Молдовски и Буковински Теофан (Сава), при посещението му в църквата „Св. Георги“ в град Ботошани, старците Паисий (Олару), Дионисий (Игнат) и Клеопа (Илие) може да бъдат канонизирани.

Предстоящото прославяне на архимандрит Клеопа (1912-1998) от манастира Сихастрия беше обявено за първи път през март тази година след февруарското заседание на Светия Синод на РПЦ.

Надяваме се, че скоро ще бъдат построени още три мемориални къщи-музеи в памет на старците Паисий Олару, Клеопа Илие и Дионисий Игнат, които вече са предложени за канонизация през 2025 г.“, заяви митрополит Теофан.

Негово Високопреосвещенство изрази надежда, че и трите мемориални къщи ще бъдат завършени преди канонизацията. Вече е построена къща-музей в Точилени в памет на патриарх Теоктист и в памет на св. Йоан Яков Хозевит в Крайничени-Хородиштея.

Архимандрит Клеопа (Илие)

През 2020 г. Негово Високопреосвещенство обяви, че домът, в който старецът Клеопа е живял като дете, също ще бъде превърнат в мемориална къща-музей.

Същевременно бе съобщено за началото на подготовката за канонизация на известния богослов протойерей Думитру Станилоае (1903-1993) и архимандрит Герасим (Иску; 1912-1951) от манастира Тисмана.

През 2025 г. Румънската православна църква възнамерява да канонизира десетина изповедници и мисионери, понесли страдания от комунистическия режим, за да отбележи 100 годишнината от провъзгласяването ѝ за патриаршия и 140-та годишнина от получаването на автокефалия.

По Божията воля този момент ще бъде отбелязан с канонизирането на изключително важни за живота на нашата Църква личности“, добави митрополит Теофан.

 

╔༻━━━━━━━━━━━༺╗

Йеросхимонах Паисий (Олару) е роден на 20 юни 1897 г. в село Строещи, община Лунка, жупания Ботошани.

През 1921 г. той встъпва в братството на скита Козанча, а година по-късно е постриган в монашество с името Паисий.

Старец Паисий (Олару)

На 14 октомври 1943 г. е ръкоположен за йеродякон, а през април 1947 г. – за йеромонах.

От 1947 до 1948 г. е игумен на скита Козанча.

През 1948 г. се премества в манастира Сихастрия, където се подвизава дълги години (от 1949 г. до 1953 г. живее в манастира Слатина в област Сучава, където възражда монашеския живот).

От 1972 до 1984 г. се подвизава в скита Сихла.

Почива в Господа на 18 октомври 1990 г. в манастира Сихастрия на 93-годишна възраст.

 

Йеромонах Дионисий (Игнат) е роден на 22 септември 1909 г. в община Ворничени, жупания Ботошани.

През 20-те години на миналия век заедно с брат си заминава за Света гора, а през 1927 г. е постриган за монах.

Старец Дионисий (Игнат)

Почитан от монаси и поклонници от цял ​​свят, за 78 години монашески живот на Атон, о. Дионисий се показа като велик отшелник и изповедник на много атонски отци, игумени, йеромонаси, отшелници, монаси и поклонници, включително и стареца Йосиф от Ватопед – духовен син на монаха Йосиф Исихаст.

Признат е за превдъхновен изпълнител на Иисусовата молитва.

Имал е тясна духовна връзка със св. Паисий, с йеросхимонаха Йоан (Гуцу; 1906-1996) от скита Калчу и йеросхимонаха Петроний (Тенасе; 1916-2011) –  ректор на румънския скит Продром.

Старецът Дионисий се преставя в Господа на 11 май 2004 г. на 94-годишна възраст, почитан като един от най-големите духовници на Света гора.

╚༻━━━━━━━━━━━༺╝

 

Източници: orthochristian.com; basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...