Стефан Данаилов: Вградихме здравия мост на приятелството



Дума

Символично бе направена първата копка за реставрацията на храма "Св. Константин и Елена", който се предвижда да бъде възстановен до 24 май.

За мен е чест да открия постоянната експозиция "Делници и празници на българите в Одринска Тракия", която е подготвена от Министерството на културата, Националния исторически музей и Генералното консулство на България в Одрин, каза министър Стефан Данаилов, който официално откри музейната експозиция и библиотеката в храма вчера.

По неговите думи нашите предци са ни завещали уникално културно наследство, а родолюбивият български дух го е запазил за поколенията. Изпитвам гордост пред силата на таланта, "изваял" тези прекрасни традиции, отбеляза министър Данаилов. Изложбата представя над 150 ценни експоната, които разкриват бита и обичаите на българите в този край. Сред предметите има 150-годишна женска носия. Музеят е създаден чрез дарения, събрани от предаването "Памет българска" на Божидар Димитров, бизнесмените Бояна Попова и Стефан Шарлопов и много други. С дарение на сдружение "Плиска" ще бъдат построени военният паметник и двете гробища – гражданското и офицерското, в Одрин.

Изложбата ще се вгради в здравия мост на приятелството между нашите две страни, посочи министър Данаилов. Той откри и библиотеката в черквата "Св. Георги", която е създадена по инициатива на проф. Стоян Денчев, ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) и председател на Съюза на народните читалища. Библиотеката е основана и със съдействието на българския генерален консул в Одрин Ангел Ангелов. В момента тя разполага с фонд от 2200 тома литература на български език от различни области. Преобладават произведения от наши автори. Всички книги са дарения както от частни лица, така и от издателствата "Аргус" и "Захарий Стоянов", Българския червен кръст и др.

Създаването на една библиотека е като да отгледаш дете, каза за ДУМА проф. Стоян Денчев. Това е важно за нас, българите, още повече, че я откриваме на чужда територия, отбеляза той. Нейното създаване е символично, заедно с музейната сбирка на НИМ ще се постави началото на читалище, което ще бъде основано след реставрацията на светинята "Св. Константин и Елена", допълни проф. Денчев. В библиотеката е оформен и български информационен център, който разполага със списания и книги, предоставящи актуална информация за различни краища на България. За да се оформи обликът на библиотеката като модерен духовен център, СВУБИТ дари и компютърна конфигурация с инсталиран на нея програмен продукт "Автоматизирана библиотека АБ".

Министър Стефан Данаилов направи символично първата копка за реставрацията на храма "Св. Константин и Елена". Той изрази надежда, че ще приключи успешно и възстановяването на българския храм. Тъжно е да се говори за рухнала българска светиня. Надявам се до следващите 6 месеца отново да дойдем на това място, но вече да я видим възстановена и обновена, каза министърът. Иконостасът, който трябва да се реализира, ще бъде финансиран от МК. Проф. Данаилов изказа благодарност към местната власт за голямата подкрепа и съдействие за опазването на българското историческо културно наследство.

Черквата е сравнително добре запазена до 1989 г., когато в резултат на пожар изгаря голяма част от покрива й. През 2003 г. целият покрив е демонтиран и със средства от дирекция "Вероизповедания" на МС с експертната помощ на МК черквата е укрепена. През 2005 г. МС отпуска допълнително средства, които позволяват днес да започнат възстановителни работи. В момента по сметката за възстановяването на храма има 234 817 евро, отпуснати от българската държава.

На южната част на черквата ще бъдат поставени 40 плочи с имената на 1960 български войници, каза за ДУМА директорът на НИМ Божидар Димитров. Той обясни, че в двора на храма пред фасадата му ще бъде възстановено и офицерското гробище. Божидар Димитров направи лично дарение на "Св. Георги" – обковано със сребро евангелие и псалтир.

Храмът се превърна не само в духовно, но и в културно средище за българите в Одрин и региона, каза за ДУМА генералният консул Ангел Ангелов. По неговите думи хиляди патриоти са донесли икони, облекла, различни символи на българската родова памет.

Според Божидар Димитров българската общност в града се възражда, една от причините е членството ни в ЕС. На събитието имаше официални гости от България и Турция, както и местни жители. След приключването на официалната част Стефан Данаилов се срещна с кмета на Одрин Хамди Седефчи и с областния управител на Одрин Нусрет Мироглу.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...