Стотици хиляди вярващи се потопиха в ледените води на Богоявление по стар стил в Русия



vodi_bogoyavlenie1Въпреки жестоките студове, сковали Русия, които стигат до – 30, – 40, а в северните райони и до – 50 C°, стотици хиляди православни се потопиха на Богоявление (който Руската църква чества по стар стил на 19 януари) в ледените води на реките и езерата, съобщават руските медии.

Според стар църковно-народен обичай на този ден, който обикновено се пада в периода на най-мразовитите зимни дни, в леда на близката река се прави дупка във формата на кръст, която се нарича ”йордан” – спомен за река Йордан, в която се е кръстил Иисус Христос. Свещениците освещават водата с тържествен водосвет, след което всеки желаещ може да се изкъпе. Множество ”йордани” бяха направени по цяла Русия, само в Москва те бяха няколко стотин.

Суровите студове не попречиха на хората, които и тази година се къпаха масово в „йорданите“ на Богоявление, някои се потапяха многократно, а мнозина водеха и децата си. След като се изкъпят в ледената вода и отправят молитва, вярващите имат възможността да се сгреят с чаша горещ чай в специални палатки, осигурени от властите край ”йорданите”. Наблизо има и дежурни медици. За щастие, тази година няма съобщения за хора, получили здравни усложнения след къпането си в ледените богоявленски води.

vodi_bogoyavlenie

bogoyavlenie_vodi

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...