Стотици православни в САЩ участваха в поход в защита на живота



Стотици представители на организацията Orthodox Christians for Life (OCLife) участваха в „Марша за живот“ на 21 януари във Вашингтон, окръг Колумбия, и „Похода за живот“ на 22 януари в Сан Франциско, Калифорния.

Този месец се навършват 35 г., откакто православните християни се събират на Марша за живот – през 1987 г. OCLife за първи път взема участие в събитието.

Дванадесет архиереи на Асамблеята на каноничните православни епископи в Америка присъстваха на Марша за живот, както и на Божествената литургия в катедралата „Св. Николай“ във Вашингтон, предшестваща събитието.

Архиепископ Елпидофор отслужи откриващата молитва, а преди началото на Марша Негово Високопреосвещенство митрополит Тихон Сан-Франциски отслужи молебен за светостта на живота на Constitution Avenue.

На следващия ден на западния бряг беше отслужен молебен от местните духовници преди началото на инициативата „Поход за живот“, след което множеството премина през Walk up Market Street, пеейки химни с икони в ръце.

OCLife организира Виртуален марш за живот на 23 януари. Отец Чад Хатфийлд, президент на Семинарията “Св. Владимир” на Православната църква в Америка и член на Консултативния съвет на OCLife, който от много години предвожда своите студенти на Марша за живот, отправи молитва и вдъхновяващо слово към събралите се вярващи.

След това Уесли Дж. Смит от Discovery Institute, член на Консултативния съвет на OCLife, изнесе доклад, озаглавен „Опасната за живота, „лишена от достойнство“ биоетика“.

Докато маршовете предлагат възможност веднъж в годината да бъде провъзгласявана позицията на Църквата в защита на живота, дейците от OCLife са се посветили да помагат на православната общност да отстоява тази позиция всеки ден.

Чрез своите програми организацията активно съдейства на местните енории в защита на светостта на живота.

 

Източник: Orthodox Christianity

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...