Строи се първата руска църква в чест на св. Гавриил Ургебадзе



Преп. Гавриил (Ургебадзе)

В Тулска област, южна Русия, продължава строителството на църква на името на св. Гавриил (Ургебадзе), юродивия заради Христа от манастира Самтавро в Мцхета.

Църквата е първата в Русия, посветена на великия грузински светец от 20 век.

Преподобният Гавриил се преставя в Господа през 1995 г. и е канонизиран от Грузинската православна църква през 2012 г. Днес той е силно почитан както в Грузия, така и в Русия.

Църквата е проект на Фонд „Архангел Михаил“ по идея на о. Фьодор Конюхов, който е добре известен в Русия като смел и неуморен пътешественик. Той е дал обет да строи църква след завръщането си от всяко пътуване, а църквата „Свети Гавриил“ е плод на неговото пътешествие с плаване от Нова Зеландия до нос Хорн през 2018-2019 г.

О. Фьодор Конюхов

Пътешествието от 7 160 мили през Тихия океан, в продължение на 154 дни, протича при доста тежки условия. По време на една от страховитите океански бури о. Фьодор отправя молитва към св. Гавриил и усеща неговата подкрепа. Така той решава да построи църква в чест на светеца в родното си село в Тулска област.

Строежът на църквата започва през 2019 г. Първоначално е планирано това да бъде малък параклис, но скоро става ясно, че трябва да се построи църква с олтар в чест на светия грузински монах.

Досега са събрани 10 640 долара (784 000 рубли) от необходимите 40 000 (2 950 000 рубли).

Всеки, който желае, може да направи дарение на сайта на Фонд „Архангел Михаил“.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...