Съборна св. Литургия за Петдесетница отслужиха предстоятелите, участващи във Всеправославния събор



article_25951_132178На Петдесетница – Деня, в който православните честват раждането на Църквата, предстоятелите на десетте поместни църкви, участващи в Светия и Велик събор, изпратиха от Ираклион послание за единство и вяра, далеч от колебания, разделения и издигнати стени. В катедралния храм “Свети Мина” те отслужиха съборна св. Литургия за Петдесетница.

По време на Божествената св. Литургия гръцкият президент Прокопис Павлопулос прочете молитвата „Отче наш“, а гръцкият зам.-министър на външните работи Янис Аманитидис – Символа на вярата. В храма бяха дошли още гръцки политици и представители на местната власт, както и множество миряни, които изпълваха храма и пространството около него.

Акцентът в празничното слово на Вселенския патриарх Вартоломей бе призивът за единение: “Оставяйки настрана проблемите, които произхождат от нашия различен етнически произход, се молим за слизането на Светия Дух, за да дадем на жадния днес свят едно послание на Истината. Светият Дух ни единява чрез връзката на съвършенството.”

Той определи свикването на Светия и Велик събор като исторически момент за Православието и отбеляза: “Независимо от нашите различни възгледи, ние, православните, сме длъжни да заявим, че единственият път за нас в света е единството. Разбира се, този път изисква действена жертва, много усилие, и се постига чак след усилена борба. Сигурен съм, че този събор ще допринесе в тази посока, чрез съвещанията в Светия Дух, чрез съзидателния и откровен диалог в атмосфера на взаимно доверие и разбиране”.

Ето още няколко акцента в словото на патриарха, посветени на православното единство:

27736581386_24c777e574“Днешният ден е ден на единството. Божествената Евхаристия единява. Първата църква са били онези 3 000 християни, които са се кръстили.

Днес ние сме една Църква, дори и да сме от различни етноси и култури

Днес се изпълва и излива любовта на Христа в Светия Дух… Всеки от нас има различни дарби, но ние сме единни… Всяка от поместните църкви има свое съкровище, което предлага на Христа. Нито една от църквите не е без значение и нито една от тях не е ненужна на едната свята и апостолска Църква… Очите не могат да кажат на ръцете: “Не се нуждаем от вас”, нито главата – на нозете… Само единни и живеейки Православието като духовен опит, можем да вървим през драмата на историята и да дадем свидетелство на онези, които са близо, и на онези, които са далеч.“

Говорейки за това какво е Църквата, патриарх Вартоломей каза: “Ние представляваме тайнственото Христово тяло и възпяваме Небесната църква, както се пее в кондака на Възнесение. Това е мисията на Църквата. Тя е длъжна да даде на съвременния свят свидетелство на любов и единство, да разкрие уникалната истина за любовта на Христос. Единството на Църквата не е някаква институционална форма на съюз, нито пък се основава на обединение около един човек. То извира от нашата обща вяра, от православния живот, от Царя на царете и Господар на господарите… Ние, на Изток, нямаме папа. Нашето единство идва и се оцелостява от нашата обща вяра”, подчерта той.

“Ние, епископите, сме длъжни да се събираме и да обсъждаме проблемите, пред които днес е изправена Православната църква, така че да се предприемат подходящите мерки, за да бъдат опазени вярващите от господстващите заблуди“. | Amen.gr

Vsepravoslaven sabor

article_25951_132176

WhatsApp-Image-20160619-1-ro

article_25951_132181

article_25951_132173

article_25951_132166

article_25951_132163

article_25951_132180

article_25951_132168

Снимки: Amen.gr; Basilica.ro; panorthodoxcemes.blogspot.com

 

 

Превод: Мартин Ганев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...