Съборът в Киев избра за предстоятел на новата църква в Украйна митрополит Епифаний



В официално комюнике Вселенската патриаршия обяви с удовлетворение и голяма радост, както се посочва в съобщението, работата на проведения днес Обединителен събор в Киев за успешно приключила с основаването на нова православна автокефална църква в Украйна. За неин предстоятел е избран 39-годишният митрополит Епифаний (Думенко) – архиерей от Украинската православна църква – Киевска патриаршия. Новоизбраният предстоятел е поискал благословението от Църквата Майка, се казва още в съобщението.

Вселенският патриарх е отправил покана към митрополит Епифаний (който ще бъде титулован „Негово Блаженство митрополит Киевски и на цяла Украйна“) за съслужение в празничната света Литургия във Фенер за Богоявление (6 януари 2019 г.), и за да му бъде връчен томоса, с който ще бъде обявена автокефалията на новата църква.

В днешния Събор, който се състоя в катедралния храм „Св. София“ в Киев, са взели участие 190 делегати. Най-много са били представителите на Украинската православна църква – Киевска патриаршия:  42 архиереи и 126 миряни и свещеници. В събора са се включили представители и на т.нар. Автокефалната православна църква на Украйна, а от страна на Украинската църква – Московска патриаршия, според оповестеното в медиите са участвали само двама архиереи – Виницкият митрополит Симеон и Переславо-Хмелницкият митрополит Александър.

Гласуването е било тайно и се е провело в два тура, първоначално са били излъчени трима кандидати – Виницкият митрополит Симеон, Переяславският и Белоцерковски митрополит Епифаний  и Луцкият и Волински митрополит Михаил – и двамата от Украинската църква – Киевска патриаршия. На втори тур са останали двама  – митрополитите Симеон и Епифаний. Кандидатурата на митрополит Симеон обаче (който бе посочван за фаворит на Вселенската патриаршия и на украинския президент Порошенко) не е събрала достатъчно гласове.

Митрополит Епифаний е роден на 3 февруари 1979 г. в село Волково, област Одеса. Преди да приеме монашеско пострижение през 2007 г., работи като църковен журналист и преподавател в семинарията. По-късно става секретар на Филарет (Денисенко). През 2009 година е хиротонисан за епископ, а през 2013 г. е избран за митрополит. Доктор по богословие.

На 16 декември митрополит Епифаний ще отслужи първата си света Литургия в Михайловски Златовръх манастир в Киев, съобщават украинските медии.

Потърсен за коментар от руски медии, в ТВ интервю Вахтанг Кипшидзе, зам.-председател на синодалния отдел по взаимоотношения на Църквата с обществото и медиите на Московската патриаршия, нарече Обединителния събор в Киев „пародия на църковна съобщност, към която, за съжаление, Константинополската патриаршия се е присъединила и с което още повече подронва позицията си на първа по чест поместна църква“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...