Съборът за автокефална Украинска църква е насрочен за 15 декември



На 5 декември президентът на Украйна Петро Порошенко обяви официално, че съборът, на който се очаква да бъде обявена автокефалията на Украинската църква, ще се състои на 15 декември. Според съобщенията в украинските медии в обединителния събор ще участват Украинската православна църква (Киевска патриаршия), т.нар. Автокефалната православна църква на Украйна и архиереи от каноничната Украинска православна църква (Московска патриаршия).

Съборът ще се проведе в катедралата „Св. София“ в Киев, от Вселенската патриаршия вече е одобрен и църковен устав, но за това кой ще бъде избран за предстоятел на новоучредената църква информациите остават противоречиви.

В ТВ интервю Борисполският и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква (Московска патриаршия), е заявил, че архиереи от каноничната Украинска църква, които вземат участие в предстоящия събор в Киев, ще бъдат в нарушение на постановлението на Епископския събор  от 13 ноември тази година, и спрямо тях ще бъде наложено дисциплинарно наказание.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...