Събор на предстоятелите на църквите започва в Турция


Вселенската патриаршия, в рамките на празненствата през 2008 г., провъзгласенa за година на свети апостол Павел, свиква от 9 до 12 октомври в Константинопол Събор на Предстоятелите на Православните църкви на цял свят.

В това голямо и важно мероприятие беше потвърдено личното участие на патриарсите: Александрийски Теодор, Антиохийски Игнатий IV, Иерусалимски Теофил, Московски и на цяла Русия Алексий II, а също и на следните архиепископи: Кипърски Хризостом, Атински и на цяла Елада Иероним, Тирански и на цяла Албания Анастасий, на Чешките и Словашки земи Христофор, Финландски Лъв и митрополита Талински и на цяла Естония Стефан. Сръбската, Българската, Грузинската и Полската православни църкви ще бъдат представени от архиерейски делегации.

Съборът ще започне на 10 октомври в светия патриаршески храм Свети Георги във Фенер и ще завърши на следващия ден, 11 октомври. След приключване на работата на Събора, предстоятелите на Православните църкви ще представят посланието си, което ще бъде прочетено на 12 октомври по време на светата Литургия, която ще извършат в Светия храм всички предстоятели, предвождани от Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей.

В рамките на същите празненства на годината на св. апостол Павел, в тези дни във Фенер се свиква Международния Библейски Симпозиум, в който ще вземат участие както предстоятелите и делегациите на православните църкви, така и научни деятели – специалисти, библейски богослови и професори от цял свят, които ще участват със съответни доклади.

Вечерта на 12 октомври, с нарочно запазен самолет на турските авиолинии ще започне поклоничеството на всички участници в събора, по земите на св. апостол Павел, които се намират на каноническата територия на Вселенската Патриаршия, а именно: Ефес, Анталия, Пергия, Линдос, остров Родос, Калос Лименас и остров Крит. На 16 октомври Библейският Симпозиум ще се закрие и със същия самолет участниците ще се върнат в Константинопол.

Обичаят на провеждане на събори на предстоятелите на православните църкви води началото си от избирането на Вартоломей за Вселенски патриарх, с цел да се предостави още една възможност да се демонстрира единството на православните църкви и да бъде постигната координация на православните църкви по отношение на актуалните въпроси на съвремеността.

Подобни събори на предстоятелите се състояха през 1992 г. (Фенер), през 1995 г. (Патмос), през 1998 г. (София), и през 2000 г. (Иерусалим, Константинопол, Никея, Витинийска) и през 2005 г. (Фенер).

Патриаршията, 7 октомври, 2008г.
Секретариат на Светия и Свещен Синод

Превод: Владислав Александров, снимка: Ромфеа

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...