Съветът за правата на човека към ООН прие резолюция срещу оскверняването на религиите



Point de bascule

Върховният орган за правата на човека на ООН прие в четвъртък резолюция, предложена от ислямските страни, които заявяват, че са дълбоко загрижени от оскверняването на религиите и призовават правителствата да го забранят. Европейският съюз оцени текстът като едностранчив, понеже се отнася основно до исляма.

Съветът за правата на човека към Обединените нации, който е доминиран от арабите и другите мюсюлмански страни, прие резолюцията с 21 на 10 гласа, въпреки несъгласието на Европа и Канада.

Страни от Европейския съюз, сред които Франция, Германия и Великобритания, гласуваха против. Преди това дипломатите от ЕС заявиха, че искат да сложат край на нарастващата световна тенденция за прокарването на закони срещу оскверняването на религиите, с които да се ограничава свободата на словото.

Текстът на резолюцията, който бе представен от Организацията на ислямската конференция „изразява дълбока загриженост от опитите да се идентифицира ислямът с тероризма, насилието и нарушаването на човешките права”.

Въпреки че текстът често се позовава на защитата на всички религии, единствената религия, за която се прецизира, че е атакувана, е ислямът, за който се говори в осем параграфа.

От името на ЕС словенският посланик Андрей Логар заяви, че органът на 27-те нации е ангажиран с толерантността, недискриминацията и свободата на вярата. Но вместо едностранчив подход би било по-добре да се започне диалог при взаимен респект.

Резолюцията „моли настоятелно държавите да вземат мерки за забрана на разпространението… на расистки и ксенофобски идеи” и на материали, подбуждащи към религиозна омраза. Тя призовава също така държавите да приемат закони, които да предпазват от омраза и дискриминация, произтичащи от оскверняването на религиите.

Натискът за предпазването на религиите от оскверняване не спря да се засилва, откакто датско списание публикува карикатури на Мохамед. Това предизвика вълнения в целия ислямски свят през 2006 година, при които десетки хора бяха убити. Публикуването на карикатура в друг шведски вестник миналата година доведе до нови протести на мюсюлманите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ieromonah Ioan каза:

    Да ме прощават господата муслимани, обаче да вземат да прочетат Евангелието и след като са чели Корана, и ако имат малко мозък в главите си, да разберат,че точно тази тяхна книжка е основата на безумната им агресия.