Съветът на Европа е за религиозно образование в училищата



Съветът на Европа счита, че е необходимо да се създаде Европейски институт за подготовка на преподаватели по сравнително изучаване на религиите. В приетата вчера резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета се препоръчва на страните-членки да проучат възможностите за въвеждане в началните и средните училища на обучение по въпросите, свързани с религиите. Взаимното познаване и диалогът между различните религии и култури се разглежда като една от решаващите предпоставки за преодоляване на междуетническите и религиозни конфликти и международния тероризъм.

Според кореспонденция на специалната пратеничка на Българското национално радио в Страсбург, Спасианна Русева, Съветът на Европа съсредоточава вниманието си върху диалога между различните култури и религии като средство за борба с тероризма.

Съветът разглежда образованието като особено важен елемент на диалога между културите и религиите. В приетата резолюция на Асамблеята се посочва, че доброто общо познаване на религиите и толерантността са необходими за демократичното упражняване на гражданските права. Изучаването в училищата на историята и философията на основните религии ще помогне в борбата с фанатизма и за разбирането на политическите конфликти, водени в името на религията. Преподаването на тези дисциплини трябва да запознава учениците с религиите, които се изповядват в тяхната и в съседните страни. То трябва да показва правото на всеки човек да смята, че неговата религия е “истинската”, както и че различната вяра или нейната липса не прави човешките качества различни.

Развитието на междурелигиозния и междукултурен диалог е една от най-важните насоки за работа на Съвета на Европа, определена на тазгодишната среща на неговите 46 държави-членки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...