Съветът на Европа осъжда вандалските нападения на паметниците на културата в Косово



Източник: КИМ Инфо

Канцеларията на Съвета на Европа в Прищина осъди неотдавнашното нападение и кражбата на материал за църквата „Рождество Богородично” в Обилич и в другите сръбски православни обекти. Временните институции на самоуправлението, Сръбската православна църква и Институтите за опазване на културните паметници в Косово и Сърбия си сътрудничат в Комисията по възстановяване на храмовете, с цел да съхранят и обновят 34 обекта в Косово.

Продължаващите вандалски нападения върху тези обекти противоречат на всички усилия на временните институции на самоуправлението и на международната общност по опазването на културното наследство в Косово. Вандалските действия създават отрицателен образ на Косово и пречат на напредъка и мирното бъдеще. Съветът на Европа отправи апел към общностите да почитат религиозните обекти и да подкрепят правителството на Косово в задълженията му. Съветът се надява също така временните институции на самоуправлението и общините да се опитат да намерят ефикасни механизми за опазването на културното наследство в Косово.

Същевременно, министърът на културата, младежта и спорта на Косово Астрит Харачия изрази уверението си, че в интерес на народа на Косово и неговото бъдеще е да се запазят и защитят всички обекти и паметници на културното наследство в Косово, включително и тези, които принадлежат на Сръбската православна църква. От неговото министерство са заявили следното:

„Опазването и защитата на културното наследство на Косово е, и ще остане един от приоритетите на Министерството на културата, младежта и спорта (МКМС) и на косовското правителство. С тази цел, МКМС започна процес на възстановяване и реставрация на паметниците на културното наследство, пострадали през войната и по време на мартенските безредици през 2004 година. Обновяването на православните обекти започна благодарение на фондовете, осигурени от консолидирания бюджет на Косово и с подкрепата на Съвета на Европа. Процесът вече е в ход и ние поемаме отговорността този така важен проект за културното наследство на Косово да бъде реализиран успешно.

Вчера (на 19 юни – б.а.) обаче разбрахме, че са причинени щети при нападенията на някои сръбски православни обекти, които в момента се възстановяват. Тези последни щети и нападения върху православните религиозни обекти в някои райони на Косово са вандалски нападения спрямо цялото косовско културно наследство. Те се случват в чувствителен за историята на Косово момент”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...