Съветът на Европа: Трябва да се възстановят православните светини на Косово



pravoslavie.ru

Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис поиска интензифициране на процеса на възстановяването на православните светини на Косово, съобщава РИА Новости. "Много важно е да възстановим културното наследство на Косово, на църквите там", каза той днес на пресконференция в Страсбург. Дейвис подчерта ролята на Сръбската православна църква в този процес.

Наскоро външното министерство на Русия заяви, че Русия ще участва във възстановяването на православните светини на Косово. Москва обеща да предостави необходимите организационни и експертни ресурси, в частност да изпрати в Косово висококвалифицирани руски архитекти, инженери, технолози и изкуствоведи за възстановителните и реставрационни работи.

От 2000 г. в края са разрушени повече от 150 уникални православни храмове и манастири, в това число и такива, които са включени в списъка "Световно наследство" на ЮНЕСКО. Експертите са направили списък на най-пострадалите светини, сред които са храмът "Пресвета Богородица" в Мушутище, манастирът "Св. Марк Коришки", монастирът "Св. Архангел Гавриил" в Бинач, манастирът Девич, църквата "Благовещение на Пресвета Богородица" в Долац, църквата "Св. Николай" и много други.

Руската православна църква е изразявала не един път дълбоката си загриженост за ситуацията с разрушените православни светини в Косово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...