Съвместна декларация на папа Бенедикт ХVІ и архиепископ Хризостом ІІ


Източник: Cyprus News Agency

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт ХVІ и предстоятелят на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом ІІ постигнаха съгласие по това, че ограбването на религиозни обекти и места за богослужение е престъпление срещу човечеството.

В съвместна декларация след срещата си в Светия престол те изразиха своята воля да играят мирна роля и да помогнат за облекчаване на страданията на човечеството, особено в своите региони.

Те подчертаха, че “плячкосването, разрушаването и ограбването на места за богослужение на всяка една религия е престъпление срещу човечеството и цивилизацията”.

Двамата религиозни водачи направиха преглед на ситуацията в Кипър и Близкия изток и отправиха призив към всички да “оставят оръжията си и поправят всяка несправедливост”, като посочиха нуждата от зачитане на човешките права на всеки народ.

“Ние считаме свободата на религията за първо такова човешко право”, се казва още в декларацията.

Те изразиха също своята готовност да се включат в “един почтен диалог” между религиите на региона.

Архиепископ Хризостом отправи покана към папата да посети Кипър.

Той обсъди с папата разрушаването на повече от 500 църкви в окупираните от Турция райони на Кипър в северната част на страната и потърси неговото съдействие в усилията за тяхното възстановяване.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...