Съдебен процес заради цитат от Библията



Във Финландия започна съдебният процес срещу Пяйви Рясянен, съобщава stoletie.ru. 61-годишната жена е заплашена със затвор за това, че е цитирала Библията. Бивш министър на вътрешните работи на Финландия, а в момента народен представител, г-жа Рясянен е обвинявана в „разпалване на омраза“ към ЛГБТ, защото е цитирала в своя профил в Туитър думи на св. апостол Павел, съобщава christiantoday.com.

През май миналата година генералният прокурор на Финландия заведе дело срещу г-жа Рясянен заради нейни изказвания през 2004 г. и 2018 г., и особено за публикувания в Туитър коментар, където тя просто цитира думите на св. апостол Павел от Послание до Римляни: Затова Бог ги предаде на срамотни страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда (Рим. 1:26-27).

По всички предявени обвинения г-жа Рясянен е заплашена от 6 години затвор.

„Въпреки че в началото прокурорката твърдеше, че съдът няма да бъде инквизиция, тя неочаквано се нахвърли върху християнството. Много бързо мина към четене на Библията, опитвайки се да докаже, че в нея има оскърбителни пасажи. Твърдеше, че моите възгледи са фундаменталистка доктрина, известна като „мрази греха, но обичай грешника““, разказа г-жа Рясянен за началото на съдебния процес. „Това учение прокурорката оцени като оскърбително и клеветническо, защото според нея не може да се прави разлика между човека и неговите действия“.

След като беше официално обвинена в престъпление, г-жа Пяйви Рясянен заяви, че няма да престане да изказва открито своите възгледи. „Аз не мога да се съглася с това, че заради моите религиозни убеждения трябва да лежа в затвора. Не се смятам за виновна в заплахи, клевети или оскърбяване на когото и да било. Моите убеждения са законни и не трябва да се подлагат на цензура. Аз няма да се откажа от тях и няма да позволя да ме сплашат така, че да съм принудена да крия своята вяра“, изтъкна тя.

„Всичките ми твърдения са основани върху библейското учение за брака и сексуалността. Ще браня моето право да изповядвам вярата си, за да не бъде никой друг лишен от правото на свобода на съвестта и свобода на словото. Колкото повече християните мълчат по спорните теми, толкова по-тясно става пространството за свобода на словото“, добави г-жа Рясянен.

Наказателното преследване на Пяйви Рясянен предизвика спорове във финландското общество. Изпълнителният директор на ADF International (Алианс за защита на свободата) Пол Коулман заяви, че решението на Генералния прокурор ще окаже „заплашително въздействие“ върху свободата на словото. „Свободата на словото е един от крайъгълните камъни на демокрацията. Решението на  Генералния прокурор на Финландия да повдигне обвинение срещу Рясянен създава атмосфера на страх и цензура“, заяви Коулман.

„Подобни случаи стават твърде разпространени из цяла Европа. Преследването на хора като Рясянен заради техните християнски убеждения създава заплашителен ефект за правото на всеки човек да се изказва свободно“, добави той.

Председателят на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ митрополит Иларион също се изказа в подкрепа на г-жа Рясянен. В интервю, поместено в православния портал Patriarchia.ru, той заяви, че Руската православна църква и другите християнски конфесии на Русия подкрепят г-жа Рясянен, чието единствено „престъпление“ е, че е цитирала апостол Павел. „И наистина, ако цитирането на Библията днес е вече престъпление, то в какви времена живеем?“, се запита владиката.

Митрополит Иларион каза също така, че Православната църква категорично не е съгласна с такова отношение към Светото Писание. Библията е богооткровена книга, дадените в нея морални заповеди имат абсолютен характер и не могат да се променят в угода на новите правила и закони, приети днес на Запад, подчерта той.

 

Превод: Андрей Романов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...