Съдът в Страсбург отряза хората на Инокентий


С решение, оповестено днес, 22.1.2008 г., Съдът по човешките права в Страсбург присъди на "алтернативния синод" на Инокентий парично обезщетение в размер на 8000 евро, вместо очакваните милиони.

Съдът единодушно е приел, че с действията на прокуратурата и другите държавни органи през 2004 г., когато свещенослужители на "алтернативния синод" бяха изведени принудително от владение на храмове на Българската православна църква, не са нарушени правата на разколниците по подадените жалби, а именно чл. 6 и чл. 13 от Конвенцията за човешките права (в частност, правото на справедлив процес и правото на ефективно обжалване), по които жалбоподателите се опитаха да осъдят държавата за стотици милиони евро.

Признато е нарушаването от страна на държавните власти на чл. 9 (свобода на мисълта, съвестта и вероизповеданието), но за това нарушение не е присъдено исканото обезщетение.

Сумата от 8000 евро държавата следва да изплати в тримесечен срок на шестимата жалбоподатели общо. Съдът е приканил спорещите страни (държавата и жалбоподателите) да постигнат съгласие по спора си в тримесечен срок.

Пълният текст на решението на съда (на английски език) може да бъде прочетено в страницата на ЕСЧП оттук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...