Съдът за правата на човека в Страсбург осъди Турция за неспазване на религиозни свободи



Източник: БГНЕС

Задължителните уроци по религия в Турция нарушават личните свободи на учениците, изповядващи исляма, тъй като едностранчиво представят само сунитското течение, а не допускат гледните точки на останалите мюсюлмански малцинства, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Тъжителят Хасан Зенгин завел делото, тъй като в часовете по религия на дъщеря му се пренебрегвали разбиранията на тяхната мюсюлманска секта Алеви, която не изисква традиционните пет молитви на ден, нито хаджилък в Мека. Той пледира, че изключителният фокус върху сунитския ислям в турските училища лишава уроците от обективност и е в разрез с официалната политика на светска Турция.

Турският съд е отхвърлил жалбата, а турското правителство оспорва обвиненията като заявява, че уроците по ислям насърчават взаимно разбиране, уважение и толерантност. В решението си съдът в Страсбург заявява, че стандартният курс по ислям „не отговаря на изискванията за обективност и плурализъм, и не предвижда подходящи методи, които да гарантират, че вярванията на родителите ще бъдат уважени”.

Според турския закон, учениците християни и юдеи имат право да не посещават часовете по ислям, но всички ученици от мюсюлманската вяра задължително преминават про-сунитския курс на обучение. Макар Турция официално да е светска държава, мнозинството изповядва исляма, като последователите на течението Алеви са около 15 милиона, или почти една пета от населението. Смятани за еретици от сунитите, алевитите не забраняват алкохола, и позволяват на мъжете и жените да се молят заедно. В момента управляващата партия в Турция, която е доминирана от сунити и има ислямистки корени, подготвя нова по-либерална конституция, и обмисля да направи религиозното обучение в училище свободноизбираемо.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...