Съобщение на Милешевска епархия по повод изгонването на еп. Филарет от Черна Гора



Източник: СПЦ / Милешевска епархия

Във връзка с храмовия празник Свети пророк Илия на Илиино бърдо край град Плевля, Негово преосвещенство епископ Филарет е направил канонично посещение на храма и на благочестивия народ на Плевля, част от Милешевска епархия в Черна гора. След отслуженото вечерно богослужение, владиката Филарет е предал от името на Светия Архиерейски синод на СПЦ орден „Свети Сава” и Архиерейска грамота на заслужилите за обновлението на храма „Свети Илия” лица. В беседата си владиката е похвалил любовта и труда на енориашите, комитета по строителство и всички, които с работата и даренията си са допринесли за благолепието на храма. Владиката е призовал също така всички присъстващи към взаимна любов, мир и толерантност.

„Всичко, което искате хората да правят на вас, правете и вие на тях”, е изтъкнал владиката. Молитвеното събрание е протекло в мир и без никакви инциденти.

След излизането през църковните порти, зад епархийския автомобил, в който е седял преосвещеният владика Филарет, се е присъединила кола на министерството на полицията на Черна гора. След като се е включил в главния път, епархийският автомобил е бил спрян от полицията. Тя е поискала колата, в която е седял преосвещеният владика Филарет, да бъде следвана от полицейска кола до границите със Сърбия, което е било уважено. На граничния пункт рампите са били спуснати, а там са се намирали петнадесетина полицаи. При пристигането на владиката на граничния пункт, един от полицаите се е приближил и е обърнал внимание на преосвещения владика Филарет, че има забрана за влизане в Черна гора от страна на Хагския съд. Владиката го е попитал дали полицията може да представи писмено въпросната забрана. Било му е отговорено, че полицията не може да предостави писмено забраната. Последвала е кратка разправия с реплики от двете страни и заплахи от страна на черногорската полиция, че при следващото му влизане в Черна гора, епископът ще бъде арестуван.

По повод инцидента, както и решението на Министерството на вътрешните работи на Черна гора да забрани влизането на милешевския епископ в Черна гора по искане на Хагския съд, въпреки че подобно искане никога не е предоставяно писмено на владиката Филарет, Милешевска епархия протестира енергично срещу надлежните органи на Черна гора, като констатира със съжаление, че с тези действия са нарушени основните граждански права на членовете на Сръбската православна църква, граждани на Черна гора. С това решение на черногорското МВР, народът е лишен от верските си и граждански права да изповядва безпрепятствено вярата си, да изпълнява верски обреди и да има свой надлежен духовен архиерей, както и да поддържа редовни контакти с него.

С това се нарушават каноните на Църквата, която е общност от вярващия народ и клира (епископи и свещеници), защото без епископи няма Църква.

Епископ Филарет е дал клетва за вярност и отдаденост при извършване на архиерейското си служение на Господ Иисус Христос и на Светия Архиерейски събор на СПЦ, която е положил в светия храм и пред Светото Евангелие. Затова повече трябва да се покоряваме Богу, а не на господарите на този свят (властта).

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...