Съобщение на СПЦ относно продължаващото страдание на Архиепископ Йоан




Източник: Пресслужба на СПЦ

По повод повторното влизане в затвора на архиепископа на Православната Охридска архиепископия Йоан, пресслужбата на СПЦ публикува съобщение за медиите от името на Светия Архиерейски синод на Сръбската православна църква, в което се казва:

„С дълбоко съжаление научихме, че Негово блаженство Йоан, Архиепископ охридски и Митрополит скопски, глава на автономната Охридска архиепископия, от 8 август тази година излежава наказание в скопския затвор Идризово, след като преди това – в резултат на скалъпен съдебен процес – бе осъден на една година затвор.

Изтъкваме, че вече за втори път той е арестуван и затворен. Днес той е единственият църковен глава в Европа, ако не и в света, който е в затвора. Същият съдия, който по време на процеса на два пъти го освободи от всички обвинения и го е обяви за невинен, го осъди и трети път, очевидно под натиск или по нареждане. Куриоз е и това, че архиепископ Йоан, бидейки осъден по второ обвинение, получава значително по-голяма присъда, отколкото ако беше съден по същия параграф като за първо обвинение.

Искрено се надяваме надлежните съдебни органи на Република Македония да преразгледат присъдата, която е правово и морално неоснователна. Призоваваме всички вярващи на Сръбската православна църква, всички православни и други християни в света и всички, които вярват в Живия Бог, да се молят усърдно за заточения архиепископ Йоан и за всички осъдени и страдалци по света, а всички хора на добрата воля призоваваме към солидарност и подкрепа, с цел неговото скорошно пускане на свобода и връщане към редовните пастирски задължения в Църквата.

Свети Архиерейски Синод
на Сръбската православна църква

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...